Advies aan EU-landen: nu of nooit voor ‘echte’ Europese markt

Kapitaalmarkt vindt moeilijk zijn weg naar Europese ondernemers.

De Europese Unie moet haar gemeenschappelijke markt snel voltooien om de concurrentiestrijd met grootmachten als de Verenigde Staten en China niet te verliezen. Europese binnengrenzen moeten verdwijnen voor de energie-, telecom- en vooral de financiële sector, anders is het een onbegonnen strijd, stelt een door de EU-leiders besteld rapport.

Worstelende Europese economie

De Europese economie worstelt de laatste jaren met allerlei crisissen, met een pandemie, hoge energieprijzen en de oorlog in Oekraïne. Maar de EU raakt al veel langer steeds verder achterop bij rivalen als de VS en China, zegt rapporteur Enrico Letta. De Italiaanse oud-premier spreekt van een “laatste kans”. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Bereikbaarheid kapitaal

Het Europese bedrijfsleven kan veel moeilijker aan geld komen om uit te breiden en te innoveren dan bijvoorbeeld Amerikaanse bedrijven. Europeanen sparen veel, maar dat spaargeld vindt op de gefragmenteerde Europese kapitaalmarkt maar moeilijk zijn weg naar Europese ondernemers. Vele miljarden euro’s belanden eerder in de VS, constateert Letta ontevreden. Als de EU haar 27 kapitaalmarkten eindelijk verenigt tot een enkele Europese markt, zou dat volgens hem een “gamechanger” zijn.

De EU-leiders bespreken Letta’s rapport donderdag op hun top in Brussel. Voorzitter Charles Michel en Letta zelf bespeuren bij demissionair premier Mark Rutte en zijn collega’s wel een “besef van urgentie”. (ANP)

Gerelateerde artikelen