Aandeelhouder eist vertrek CFO Just Eat Takeaway

Aandeelhouder eist vertrek CFO Just Eat Takeaway
De maaltijdbezorger wordt beschuldigd van het geven van misleidende verwachtingen.

Cat Rock Capital, een van de grotere aandeelhouders van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway (JET), keer zich andermaal tegen het beleid van de maaltijdbezorger. In een open brief vraagt de aandeelhouder onder meer om een nieuwe financieel directeur. Cat Rock is al langer ontevreden vanwege de aankoop van de Amerikaanse dochteronderneming Grubhub.

Volgens Cat Rock Capital, dat bijna 7 procent van de aandelen in het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl heeft, is er een “compleet verlies van vertrouwen” in het management van het bedrijf. Circa driekwart van de waarde van het bedrijf is verdampt na de aankoop van Grubhub, die vorig jaar werd afgerond, schrijft Cat Rock.

Ook heeft de leiding van JET “misleidende financiële vooruitzichten” geboden, vindt Cat Rock. De aandeelhouder vindt dat Just Eat Takeaway een heel ander bestuur nodig heeft “om de grote potentie te ontsluiten”.

De komende aandeelhoudersvergadering staat gepland op 4 mei. Dan zal er ook beslist worden over de eventuele verkoop van Grubhub. Daarover heeft Just Eat Takeaway adviseurs ingeschakeld, maar het is nog allerminst zeker of de verkenning tot een deal zal leiden. Afsplitsing of verkoop kan de beurswaarde omhoog krijgen.

De aankoop van Grubhub kostte de onderneming meer dan 7 miljard dollar. Topman Jitse Groen stelde vorig jaar juni bij de afronding van de deal nog dat hij altijd had geloofd dat de combinatie van zijn bedrijf met Grubhub een “winnende combinatie” is. Grubhub werkt samen met meer dan 300.000 restaurants en is een grote speler in de Verenigde Staten. Er waren recent ook al berichten dat er partijen zijn die Grubhub wel zouden willen overnemen. De naam van rivaal Uber Eats dook op, al was onduidelijk hoe betrouwbaar die informatie was.