ACM: ‘Verplicht afstaan stroomcapaciteit tegen vergoeding’

Europese energiebedrijven in gevaar door tekort geld
Onduidelijkheid over vergoeding afstaan stroomcapaciteit

Netbeheerders kunnen grote bedrijven voortaan tegen een vergoeding verplichten een deel van hun stroomcapaciteit af te staan op momenten dat het stroomnet overvol is. Dit maakt deel uit van een breed pakket maatregelen van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om netcongestie aan te pakken.

  • Netbeheerders mogen stroomafgifte grote bedrijven bepalen.
  • ACM: Vooral piekmomenten in ochtend en avond
  • Grootverbruikers kunnen besparen door capaciteit af te staan.

De piekmomenten op het stroomnet doen zich vooral voor tussen 06.00 en 09.00 uur en tussen 16.00 en 20.00 uur, volgens de ACM. Buiten deze tijden is er meer ruimte. Grootverbruikers kunnen door capaciteit af te staan flink besparen op netkosten.

In Nederland volgens het CBS vraagt de industrie met 40% de meeste energie, gevolgd door de energiesector en verkeer & vervoer. Het aandeel van huishoudens en landbouw staat rond de 14% en 15% van het totaal. Gebouwde omgeving vanwege het stoken van aardgas voor ruimteverwarming, draagt ongeveer 12% bij aan het totale energieverbruik. Dit omvat verwarming van woningen en gebouwen.

Efficiëntievoordeel voor grootverbruikers

De ACM biedt grootverbruikers de optie om vrijwillig stroomcapaciteit in te leveren. Dit levert een aanzienlijke kostenbesparing op. Netbeheerders gaan ook controleren of bedrijven hun gecontracteerde capaciteit volledig benutten.

Striktere contractvoorwaarden

Netbeheerders kunnen contracten inperken als bedrijven hun capaciteit niet volledig gebruiken. Hiermee wil de ACM ruimte op het stroomnet vrijmaken. Het is nog onduidelijk hoe de hoogte van de vergoeding bepaalt gaat worden en ook is niet duidelijk of daar BTW over betaalt moet worden en op welke wijze deze vergoeding in de cijfers moet worden geboekt.


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Gerelateerde artikelen