ACM valt in bij elektriciteitsbedrijf

De toezichthouder onderzoekt of sprake is van handel met voorkennis op de energiemarkt.

De inval van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond vorige week plaats. De ACM wil niet zeggen om welk bedrijf het gaat.
Bekeken wordt of de onderneming het verbod op handel met voorkennis heeft overtreden. Als voorbeeld van voorkennis noemde de woordvoerder van ACM dat een eigenaar van een energiecentrale die weet dat er onderhoudswerkzaamheden in zijn centrale aankomen, kan verwachten dat de stroomprijzen daardoor stijgen. Deze voorkennis moet tijdig en eerlijk worden gedeeld met andere marktpartijen.

Lees ook: EU deelt hoge kartelboetes uit

Naleving Europese regels

De doorzoeking van de ACM is onderdeel van het toezicht op de naleving van de Europese verordening REMIT (Regulation on Wholesale Energy Market Integrity and Transparency), dat tot de taken van de ACM behoort. Het is voor het eerst dat er op het gebied van REMIT in Nederland een inval plaatsvindt.
De inval is een eerste stap in het onderzoek naar mogelijke REMIT-overtredingen. Als de ACM tot de conclusie komt dat er overtredingen zijn begaan, krijgt de onderneming de kans haar kant van het verhaal te vertellen voordat eventueel een sanctie wordt opgelegd.

Maximale boete 900.000 euro

De maximale boete die de ACM kan opleggen is 900.000 euro of een percentage van de omzet. Volgens de zegsman van de toezichthouder duurt het nog even voordat meer duidelijk is over de zaak. “Doel is het vergroten van het vertrouwen in de werking van de energiemarkt”, aldus de woordvoerder.

Gerelateerde artikelen