Accountant moet valutarisico door handel met Turkije beoordelen

Inflatie Turkije slaat nog verder op hol
Turkse inflatie stijgt, zorgen blijven, rente onveranderd.

In weerwil van de aanhoudende inspanningen van de Turkse centrale bank om inflatie te beteugelen, zijn de kosten voor levensonderhoud in Turkije in april verder gestegen. Het Turkse nationale statistiekbureau rapporteerde een toename van de consumentenprijzen met 69,8 procent. Dit komt bovenop de reeds hoge inflatie van 68,5 procent in maart. Daarover schrijft het ANP. Experts wijzen er op dat de Turkse munt een risico vormt waar RA accountants een verantwoordelijk over kunnen hebben.

  • Turkse inflatie blijft stijgen, ondanks inspanningen centrale bank.
  • Nieuwe gouverneur handhaaft rente te midden van aanhoudende zorgen.
  • Verwachte afname inflatie blijft achter bij publieke pessimisme.

Ondanks de aanhoudende zorgen over de inflatie heeft de nieuwe gouverneur van de centrale bank, Fatih Karahan, bij het recente rentebesluit de rente onveranderd gelaten. Hij heeft echter zijn bezorgdheid geuit over de aanhoudende inflatie, die naar verwachting deze maand haar hoogtepunt zal bereiken, alvorens tegen het einde van het jaar af te nemen tot onder de 40 procent. Het publiek blijft echter pessimistisch, waarbij een onderzoek aantoont dat Turken aan het einde van het jaar een inflatie van 96 procent verwachten.

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Macro-economische indicatoren suggereren minder gunstige vooruitzichten

Hoewel de resultaten van de gemeenteraadsverkiezingen een betere prestatie van de oppositie toonden dan verwacht, richt de aandacht zich nu op de economie. President Erdogan heeft beleidscontinuïteit beloofd, maar belangrijke indicatoren wijzen op een iets minder gunstige vooruitzicht sinds januari.

Valutarisico’s inschatten

Accountants spelen een rol bij het beoordelen en beheersen van valutarisico’s voor klanten die handel drijven met Turkije. Accountants moeten rekening houden met de risico’s van wisselkoersschommelingen en de impact ervan op financiële rapportages en bedrijfsresultaten. Daarnaast is het van belang dat zij samenwerken met financiële experts om valutarisico’s te identificeren en strategieën te ontwikkelen om deze risico’s te minimaliseren. Mogelijke maatregelen zijn het gebruik van termijncontracten, valutaopties en andere financiële instrumenten. [/kader]

De handel tussen Turkije en Nederland is de afgelopen jaren aanzienlijk toegenomen. In 2022 importeerde Nederland voor € 5,3 miljard aan goederen uit Turkije. De export bedroeg in 2022 € 8,1 miljard. De handelsrelatie omvat verschillende productcategorieën:

  1. Metaalertsen en metaalafvallen voor € 946 miljoen in 2022.
  2. Organische chemische producten met uitvoerwaarde van € 569 miljoen

 

Gerelateerde artikelen