ABP stopt PE-huizen miljarden aan bonussen toe

ABP stopt PE-huizen miljarden aan bonussen toe
Tegenover 2,8 miljard aan bonussen staat een rendement van 14 miljard.

ABP, het grootste pensioenfonds van Nederland, keert 2,8 miljard euro uit aan private-equityhuizen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het fonds, waar één op de zes Nederlanders aan verbonden is. Bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen spreekt in gesprek met NU.nl over een dilemma: door dit soort beleggingen zijn pensioenverhogingen dichterbij gekomen, maar de vergoedingen ervoor zijn hoog.

“Het is gruwelijk veel geld”, zegt Van Wijnen, die sinds begin dit jaar de leiding heeft bij ABP. In het jaarverslag wordt het bedrag behalve fors ook “moeilijk uitlegbaar” genoemd. Er worden stappen aangekondigd om het tij te keren, maar niet duidelijk is welke dat zijn.

ABP steekt een deel van het geld dat het voor de 3,1 miljoen deelnemers beheert, in beleggingen in beursgenoteerde ondernemingen. “Niet elk bedrijf kan naar de beurs, zoals een start-up bijvoorbeeld. Terwijl daar wel hoge rendementen mee worden gehaald.” Die investeringsstromen lopen via de private-equityhuizen, die daar rijkelijk voor beloond worden.

“Rond private equity hangt altijd een bepaalde geur”, beaamt Van Wijnen. Tegenover de 2,8 miljard euro aan bonussen – ABP spreekt van prestatiebeloningen – staat 14 miljard euro aan rendement. “Dat komt neer op 4500 euro extra per deelnemer.” De kosten per deelnemer zijn zo’n 1100 euro.