ABN AMRO en vermogensbeheerders schrappen ‘duurzaam’ uit fondsnamen

Strenge regels van de ESMA voor de term duurzaam bij beleggingsfondsen.

De vermogensbeheerafdeling van de ABN AMRO heeft in januari van dit jaar de term ‘duurzaam’ geschrapt uit de namen van veertien fondsen. Dat zou blijken uit gegevens van adviesbureau Broadridge waar de Financial Times over schrijft.

  • 44 duurzame fondsen schrapten ‘duurzaam’
  • wachten op richtlijn ESMA over gebruik term ‘duurzaam’
  • term ‘duurzaam’ toegestaan als 80% van belegging voldoet aan kenmerken

Volgens de Engelse zakenkrant maken vermogensbeheerders zich zorgen over regelgeving over duurzaamheid en reputatierisico’s die verbonden zijn aan duurzame claims van beleggingsfondsen. Om die reden zijn ook andere vermogensbeheerders ertoe overgegaan om de naam ‘duurzaam’ weg te halen uit de namen van groene fondsen.

Vierenveertig duurzame fondsen zouden volgens Broadridge in de eerste helft van dit jaar de term duurzaam verwijderd hebben uit hun labels. Dit staat in schril contrast met vorig jaar, toen 99 fondsen de benaming ‘duurzaam’ juist toevoegden aan hun namen, aldus Broadridge.

Methodologie berekening van duurzame beleggingen

De fondsen wijzen op het gebrek aan specifieke methodologie voor de berekening van duurzame beleggingen in het kader van de Sustainable Finance Disclosure Regulation. Daarnaast wijzen ze op een publicatie van een EU-consultatie over duurzame fondsnamen.

De Europese Autoriteit voor effecten en markten (ESMA) lanceerde in november vorig jaar een consultatie, als onderdeel van plannen om richtlijnen te introduceren bij het gebruik van duurzaamheidsgerelateerde en milieu-, sociale en governance-gerelateerde termen in de namen van fondsen. De term duurzaam kan worden gebruikt als tachtig procent van de beleggingen voldoet aan ecologische of sociale kenmerken of duurzame beleggingsdoelstellingen.

Definitievw richtlijn naamgeving duurzame fondsen

Fondsbeheerders wachten nu op opheldering van de ESMA over het gebruik van “duurzaam” in fondsnamen. De definitieve richtlijnen over de naamgeving van duurzame en ESG-fondsen moeten nog worden gepubliceerd.

Acht duurzame fondsen van Société Générale hebben in maart 2023 ‘duurzaam’ uit hun merknaam verwijderd. Een woordvoerder van UBP Asset Management, dat in december 2022 ‘duurzaam’ uit de naam van zeven fondsen schrapte, zei dat er een ‘proactieve houding’ nodig was om de fondsnamen te veranderen in ‘verantwoord’ om ‘potentiële misverstanden te omzeilen’.

De UBP-woordvoerder zei dat het bedrijf werd gedreven door zorgen van de toezichthouders over het garanderen dat fondsnamen “echt” hun beleggingsstrategieën vertegenwoordigen.

Lees ook:

 


Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en te trainen -al dan niet in de vertrouwde beslotenheid van een netwerk. NBA Opleidingen, Sijthoff Educatie en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.


 

Gerelateerde artikelen