ABN AMRO onderzoekt versimpeling structuur

Het concern bestaat nu nog uit ABN AMRO Group en ABN AMRO Bank. Samenvoeging zou de structuur simpeler maken en kostenvoordelen opleveren.

Dit werd bekendgemaakt bij aanvang van een beleggersdag. Daarbij werd investeerders ook extra dividenduitkeringen in het vooruitzicht gesteld. ABN liet weten “goed gepositioneerd” te zijn voor extra winstuitkeringen, naast de gebruikelijke dividenduitkering van 50 procent van de winst. Daarbij werden nog geen concrete bedragen of data genoemd.
Verder is het leningenboek vlak in de periode 2019-2020, maar wordt gerekend op lichte groei op de middellange termijn. De bank ligt naar eigen zeggen op koers voor de geplande kostenbesparingen in 2020. Voor het vierde kwartaal wordt ongeveer 50 miljoen euro aan reorganisatievoorzieningen verwacht.

Sterke batengroei

Topman Kees van Dijkhuizen wees op de sterke batengroei en het actieve kostenbeheer sinds de beursgang bijna drie jaar geleden: “Dit heeft geleid tot een significant betere winstgevendheid, waardoor we ons dividend elk jaar hebben kunnen verhogen.”
Hij benadrukt dat de kapitaalpositie is verbeterd in aanloop naar de nieuwe kapitaaleisen Basel IV. Door die aangescherpte regels van het internationaal comité voor bankentoezicht in Basel moeten Nederlandse banken meer geld in kas hebben als buffer tegen financiële tegenspoed. Voor de huidige Basel III-eisen ligt ABN Amro voor op het schema met een zogeheten CET1-ratio van 18,6 procent in het derde kwartaal. De eigen doelstelling was 17,5 tot 18,5 procent.

Verkoop deel investeringsfondsen

Vanochtend maakte de bank ook bekend dat het een deel van het belang in de investeringsfondsen van ABN AMRO Participaties (AAP) verkoopt. Een consortium, geleid door AlpInvest met daarin verder LGT Capital Partners, Five Arrows Secondary Opportunities (FASO) en Bregal, treedt toe als nieuwe investeerder.
Als de transactie is afgerond, gaat AAP verder onder de naam Capital A. ABN AMRO blijft via het resterende minderheidsbelang betrokken bij de bestaande portefeuille. Daarnaast wordt ABN AMRO een zogeheten 'cornerstone investor' in een nieuw fonds dat momenteel wordt opgericht. AAP focust zich op investeringen in middelgrote Nederlandse bedrijfsactiviteiten, waarbij de participaties variëren van 5 miljoen euro tot 50 miljoen euro.