ABN AMRO gaat mkb-facturen voorschieten

Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal bedrijven dat een factuur niet op tijd betaalt stevig gestegen.

Door de coronacrisis moeten veel ondernemers langer wachten op betalingen van andere bedrijven. Meer dan helft van de bedrijven geeft aan facturen niet op tijd te kunnen betalen. Met een nieuwe dienst biedt ABN AMRO voor deze situaties een oplossing. De nieuwe dienst is ook nuttig voor bedrijven die extra liquiditeit nodig hebben ten behoeve van groei.

Interessant voor kleine en startende bedrijven
Vanaf deze maand kan een ondernemer via ABN AMRO internetbankieren per individuele factuur kiezen of hij deze aan ABN AMRO wil overdragen. Bij selectie van een factuur, staat 90 procent van het bedrag binnen een dag na goedkeuring op de rekening. De overige 10 procent volgt als de debiteur heeft betaald. De ondernemer betaalt hiervoor per factuur een fee van gemiddeld 2,4 procent en heeft geen omkijken meer naar de afhandeling van de factuur. De maximale fee is 4 procent. Met name voor startende en kleine ondernemers is dit een interessante en flexibele optie. Voor deze ondernemers zijn factoring-oplossingen of kredietverlening namelijk vaak minder interessant voor cashflow management.

Patrick Pfaff, MT lid Commercial Banking ABN AMRO: “Het voordeel van deze ‘Snel Betaald’ oplossing is dat de ondernemer per factuur tegen een transparante fee elke keer de afweging kan maken of bevoorschotting nodig is. Hiermee zit hij zelf aan het stuur van zijn cashflow positie.”

Oplopende termijnen
Sinds het begin van de coronacrisis is het aantal bedrijven dat een factuur niet op tijd betaalt stevig gestegen. Kredietverzekeraar Atradius berekende in november vorig jaar dat 56 procent van de bedrijven een factuur te laat betaalt ten opzichte van 32 procent voor de coronacrisis. De betaaltermijn lag op dat moment gemiddeld 25 dagen langer. In april van dit jaar bleek uit de Kleinbedrijf Index dat 51 procent van de kleine ondernemers zijn rekeningen niet op tijd betaalt.

Snelgroeiende bedrijven
Deze nieuwe dienst is ook geschikt in andere situaties. Bijvoorbeeld voor snel groeiende bedrijven. In plaats van gebruik te maken van een kredietfaciliteit kunnen snelle groeiers zich financieren met eigen geld doordat zij direct worden betaald. Patrick Pfaff: ”In de pilotfase van ‘Snel Betaald’ was er een bezorgbedrijf dat in 8 maanden groeide van 1 naar 12 bestelbussen. Doordat de betalingen van zijn klanten direct binnenkwamen, kon de ondernemer de aankoop van deze busjes financieren met eigen geld.”

Meer informatie
Website: www.abnamro.nl/snelbetaald

Gerelateerde artikelen