ABN AMRO boekt bijna kwart meer winst
De nettowinst kwam uit op 333 miljoen euro, 23 procent meer dan in het vierde kwartaal van 2015. Hierin zijn ook 153 miljoen euro aan reorganisatiekosten meegenomen, zo meldde de bank woensdag. ABN AMRO hield over heel 2016 gecorrigeerd voor eenmalige kosten bijna 2,1 miljard euro over, wat neerkomt op een winstgroei van 8 procent.
Topman Kees van Dijkhuizen, die onlangs het stokje overnam van Gerrit Zalm, spreekt van solide cijfers. “We waren voor het tweede jaar op rij de grootste verstrekker van nieuwe hypotheken in Nederland, de mkb-kredietportefeuille in Nederland groeide weer licht na jaren van krimp, en in het buitenland kregen we er nieuwe zakelijke klanten bij.''
De hypotheekportefeuille van de bank groeide voor het eerst sinds 2010. Daarbij hoefde ABN AMRO ook ‘historisch lage voorzieningen' te treffen voor slechte hypotheken en zakelijke kredieten.
De bank kreeg ook enkele tegenvallers te verwerken. Zo moesten er tientallen miljoenen extra opzijgelegd worden in verband met de compensatieregeling van gedupeerde mkb'ers met een rentederivaat. Ook heeft ABN AMRO een voorziening van 47 miljoen euro getroffen voor het vergoeden van slachtoffers van fouten bij creditcardpoot International Card Services (ICS). ICS heeft klanten jarenlang in staat gesteld te veel geld te lenen. Sommige klanten kwamen daarbij in financiële problemen, omdat ze de rente niet konden betalen.
Omdat de kosten, afgezet tegen de inkomsten van de bank, nog steeds te hoog zijn is de bank de laatste tijd flink aan het reorganiseren. Zalm kondigde in november aan nog eens 1500 banen te schrappen. Die bezuiniging kwam boven op een banenreductie van zo'n 1375 banen die al in september was bekendgemaakt.
Het dividend over 2016 komt uit op 0,84 euro per aandeel. Dat betekent een kleine stijging vergeleken met 2015, toen het dividend 0,81 euro bedroeg.
(ANP)