Aanvragen octrooien wordt eenvoudiger en goedkoper

Ondernemers hebben geen last meer van bureaucratie in de lidstaten.

Ondernemers kunnen met één aanvraag hun uitvinding beschermen in zeventien landen van de Europese Unie. Dat is mogelijk vanaf 1 juni, als het unitair octrooi van kracht wordt.

Ook opent in Den Haag een vestiging van de nieuwe Europese rechtbank voor octrooirechtszaken – het Unified Patent Court. Hierdoor wordt het beschermen van uitvindingen en innovaties eenvoudiger, efficiënter en goedkoper.

Voortaan hebben ondernemers geen last meer van administratieve verplichtingen en vertaaleisen van alle zeventien landen. Bedrijven kunnen rechtszaken over Europese octrooien hier in het Nederlands en Engels voeren.

Volgens minister Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) profiteren grote en kleine Nederlandse bedrijven daarvan. In 2022 vroegen Nederlandse ondernemers bijna zevenduizend (6.806) Europese octrooien aan. Hiermee staat Nederland binnen de Europese Unie op de derde plaats, na Duitsland en Frankrijk.

Europese lidstaten werken nu al samen met één centrale procedure voor het aanvragen en verlenen van Europese octrooien. Na verlening is het behoud, beheer en de handhaving van octrooien in elk land echter afzonderlijk geregeld. Het unitair octrooi moet deze versnippering tegengaan.