Aantal faillissementen neemt langzaam toe

Aantal faillissementen neemt langzaam toe
Toch gaan er nog steeds minder bedrijven over de kop dan voor de crisis.

Het aantal faillissementen van bedrijven is in februari toegenomen. Vorige maand werden 41 bedrijven meer failliet verklaard dan in januari. Het aantal faillissementen blijft volgens het CBS laag vergeleken met de periode voor de coronacrisis. Dit heeft mogelijk te maken met de coronasteunpakketten van de overheid tijdens de crisis.

Het gemelde cijfer is gecorrigeerd voor het aantal zittingsdagen, want veel rechtbanken doen hun faillissementsuitspraken op een vaste dag in de week. Van die vaste dag, doorgaans de dinsdag, zijn er in de ene maand meer dan in de andere maand.

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in januari 149 bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 27. Dat zijn er vijf meer dan in december. De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in februari de meeste faillissementen uitgesproken in de sector vervoer en opslag.

Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Sindsdien is het aantal faillissementen afgenomen. In augustus 2021 bereikte het aantal faillissementen het laagste niveau na december 1990. Ook in de maanden erna was het aantal faillissementen laag, aldus het CBS.

(ANP)