Aantal betaalde werkuren in bedrijfsleven stijgt

Nederlandse arbeidsmarkt groeit ondanks krapte, deeltijdwerkers bieden kansen.

Het totaal aantal gewerkte uren in Nederland steeg in 2023 met het equivalent van 17.000 voltijdsbanen, wat positieve gevolgen heeft voor bedrijven die kampen met personeelstekorten[7]. Deze toename biedt enige verlichting voor de krappe arbeidsmarkt, maar lost het probleem niet volledig op. Bedrijven kunnen profiteren van de extra arbeidscapaciteit, wat kan leiden tot hogere productiviteit en omzet.

  • Toename gewerkte uren equivalent aan 17.000 voltijdsbanen
  • 29% onderbenutte deeltijders werkt kwartaal later meer uren
  • Jongeren vormen grootste groep potentiële extra arbeidskrachten

Van de 528.000 deeltijdwerkers die aangaven meer te willen werken, ging gemiddeld 29% per kwartaal daadwerkelijk meer uren werken. Dit resulteerde in het equivalent van 20.000 extra voltijdsbanen. Voor bedrijven biedt deze groep onderbenutte deeltijders een kans om bestaand personeel efficiënter in te zetten en vacatures intern op te vullen.

Het is belangrijk op te merken dat de Nederlandse economie in de afgelopen decennia een sterke verdienstelijking heeft doorgemaakt. Het aandeel van de goederenproductie in de totale werkgelegenheid is gedaald van bijna 40% in 1969 naar 16% in 2021, terwijl het aandeel van de commerciële en publieke dienstverlening sterk is gestegen. De dienstensector is veruit de grootste werkgever in Nederland, met meer dan de helft van alle banen, daarnaast biedt de Nederlandse industrie werkgelegenheid.

Dienstverlenging

Zakelijke dienstverlening; Dit is een van de grootste werkgevers, met ruim 2 miljoen banen verdeeld over mannen en vrouwen.

Handel; Zowel groothandel als detailhandel bieden veel werkgelegenheid, met in totaal meer dan 1,5 miljoen banen.

Gezondheids- en welzijnszorg: Deze sector telt bijna 1,6 miljoen banen, waarvan het overgrote deel (1,3 miljoen) wordt ingevuld door vrouwen.

Horeca; Met ruim 400.000 banen is ook de horeca een arbeidsintensieve sector.

Industriële sectoren

Hoewel de industrie als geheel minder arbeidsintensief is geworden, zijn er nog steeds subsectoren die relatief veel werkgelegenheid bieden:

Arbeidsintensieve industrie: Hieronder vallen sectoren als textiel-, kleding-, leer-, hout- en metaalproducten, meubels en recycling.

Bouwnijverheid; Deze sector biedt werkgelegenheid aan ruim 500.000 mensen, voornamelijk mannen.

Jongeren vormen grootste groep

De grootste groep onderbenutte deeltijders bestaat uit jongeren tussen 15 en 25 jaar, vaak scholieren en studenten met een bijbaan. Van de 50.000 onderwijsvolgenden die meer uren gingen werken, was de meerderheid (30.000) oproepkracht of invalkracht. Bedrijven in sectoren als horeca en detailhandel kunnen hiervan profiteren door flexibele werkschema’s aan te bieden. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Regionale verschillen in arbeidsparticipatie

In Groningen wilde 6,3% van de werkzame beroepsbevolking in 2022 meer uren werken. Dit percentage kan per regio verschillen, wat voor bedrijven belangrijk is bij het bepalen van hun personeelsbeleid en vestigingslocatie.

Impact van vergrijzing op arbeidsmarkt

De vergrijzende bevolking zorgt voor toenemende zorgen bij werkgevers over personeelsschaarste. Dit maakt het stimuleren van deeltijdwerkers om meer uren te werken des te belangrijker. Bedrijven moeten innovatieve oplossingen vinden om de productiviteit te verhogen met een krimpende beroepsbevolking.

Lees ook:

Flexibiliteit sleutel tot succes

Om onderbenutte deeltijders aan te trekken, kunnen werkgevers flexibiliteit bieden in uren en roosters. Dit kan helpen bij het overwinnen van obstakels zoals mantelzorgtaken, die vaak een belemmering vormen voor het uitbreiden van werkuren.

Optimaal benutten van talenten

Ongeveer 30% van de werkenden in Nederland zegt meer kennis en vaardigheden te hebben dan nodig voor hun werk. Bedrijven kunnen hun concurrentiepositie verbeteren door deze kwalitatieve onderbenutting aan te pakken en de skills van werknemers beter in te zetten.

Internationale context

Nederland is niet uniek in zijn uitdagingen op de arbeidsmarkt. Volgens een recent rapport van de OESO kampen veel ontwikkelde landen met vergelijkbare problemen rond vergrijzing en arbeidsparticipatie. De organisatie benadrukt het belang van levenslang leren en flexibele werkregelingen om de arbeidsparticipatie te verhogen.

Bent u financieel manager, business controller of heeft u te maken met (bedrijfs)financiering, finance-processen en IT rondom finance en wilt u reageren op dit artikel of heeft u een visie op dossiers, issues en (praktische) zaken die relevant zijn, informeer dan de redactie middels redactie@sijthoffmedia.nl voor een mogelijke publicatie, blog, analyse of een interviewgesprek.

Gerelateerde artikelen