Aangeklaagde RA vindt permanente educatie ‘luchtballon’

Gisteren maandag 28 september behandelde de Accountantskamer in Zwolle twee van de twintig klachten die de afgelopen maanden door het NIVRA zijn ingediend tegen accountants die het vereiste aantal PE-punten niet hebben behaald. Accountancynieuws doet verslag van de zaak.

De ene accountant vindt de cursussen voor permanente educatie een ‘farce’, de ander wist niet dat hij zijn titel van RA in de waagschaal stelt door ze niet te volgen.

De eerste accountant kondigde zelfs aan zijn titel aan de wilgen te hangen, als de kamer de klacht tegen hem gegrond verklaart. Voor hem is het dan ook een principekwestie. Het hele systeem van permanente educatie noemde hij ‘niet meer dat een veredelde aanwezigheidsregistratie’.

‘Het is een enorme luchtballon. Het is triest dat de beroepsgroep de deskundigheid hieraan ophangt’, fulmineerde hij. ‘Wat schiet ik ermee op om in een motel of een PE-café mijn vier uurtjes uit te zitten en intussen met de laptop of de i-pod te spelen, zoals zoveel gebeurt. Ik hoef niet naar die commerciële cursussen om deskundig te blijven. Het is een pot van 54 miljoen euro waarin iedereen loopt te graaien.’

De openbaar extern accountant is van mening dat hij zijn kennis op eigen wijze beter bijhoudt: namelijk door ontzettend veel te lezen en een eigen systeem van kwaliteitsbeheersing te ontwikkelen. Hij kondigde aan ander werk te zoeken of zelfs te emigreren als hij ongelijk krijgt.

Advocate mr. J.K. Drewes van het NIVRA betoogde dat ook hij zich aan de eenmaal gestelde norm moet houden, ook al is hij het er niet mee eens. Bovendien had hij op zijn minst contact op kunnen nemen met het NIVRA, wat hij ondanks herhaalde en dringende verzoeken heeft verzuimd. ‘Dat past een registeraccountant niet.’

Permanente Educatie voor financieel manager en accountant

Wordt uw rol als financieel manager in crisistijd steeds belangrijker? Wilt u nu, meer dan ooit, op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in uw vakgebied? Vindt u het cruciaal dat uw kennis en vaardigheden op peil zijn? Neem dan deel aan een van de opleidingen van Alex van Groningen. Stilstand is achteruitgang. Klik hier voor de agenda Permanente Educatie en verzeker u direct van een plaats.

De tweede aangeklaagde, die ingeschreven staat als accountant in business, wil wel dolgraag zijn titel van RA behouden, omdat het een bewijs is van zijn opleidingsniveau. Dat kan hij goed gebruiken bij de start van zijn nieuwe opleidingsinstituut, waar hij cursisten de kunst van het boekhouden wil bijbrengen.

Dat gaat hij naast zijn huidige werk als directeur-bestuurder van een onderneming doen. Al sinds een jaar of drie werkt de man naar eigen zeggen niet meer als openbaar registeraccountant en hij was er niet van op de hoogte dat hij toch aan zijn verplichtingen tot permanente educatie moet voldoen. Tijdens de zitting hoorde hij voor het eerst dat hij bij uitschrijving uit het register zijn titel kwijtraakt; ‘Vroeger was dat niet zo’.

‘De wereld is een beetje veranderd, meneer. Als u de cursus VGC had gevolgd, had u dat geweten’, klonk het enigszins ironisch vanachter de tafel van de tuchtrechters. De eerste uitspraken in de serie klachten van het NIVRA over de opleiding worden over vijf weken verwacht. In de twee hier beschreven zaken doet de Accountantskamer over ongeveer acht weken uitspraak.

Bron: Accountancynieuws

Gerelateerde artikelen