Aandeelhouders op de bres tegen beloningsbeleid

Het beloningsrapport van beursbedrijven ligt vaker onder vuur.

Institutionele beleggers gaan harder optreden tegen commissarissen die de bestuurders, tegen het advies van de aandeelhouders in, te ruim blijven belonen. Eumedion, de belangenorganisatie van aandeelhouders, waarschuwt deelnemers als commissarissen het beloningsbeleid of de bonusbetalingen niet hebben aangepast, terwijl aandeelhouders het beloningsbeleid hadden afgekeurd.

Dit staat in het evaluatierapport van Eumedion over het AVA-seizoen 2022. De organisatie signaleert dat aandeelhouders steeds vaker negatief adviseren over het beloningsrapport. Dit jaar gebeurde dat bijvoorbeeld bij Philips en AkzoNobel. Maar commissarissen van Nederlandse beursondernemingen doen vrijwel niks met het signaal, zo klaagt Eumedion.

De belangenorganisatie gaat onderzoeken of een bindende stem op de AVA over bestuurdersbeloningen meerwaarde kan hebben. Frankrijk en Zwitserland kennen zo’n systeem al. Eumedion wil onder meer weten of de bindende stem daar heeft geleid tot een betere disciplinering van de commissarissen en tot minder beloningsexcessen.