Aan kantoorruimte is nu ook al gebrek

Startups, scale-ups en flexkantoren pikken vierkante meters in.

In het derde kwartaal van 2021 is meer kantoor- en winkelruimte verhuurd dan in het kwartaal ervoor. De opname van kantoorruimte groeide met ruim een kwart en winkelruimte liet een plus van 21 procent zien.

Dit blijkt uit een analyse van NVM-datadochter brainbay op basis van cijfers van NVM Business. Beide sectoren profiteren van het herstel en het ‘nieuwe normaal’ door de verruiming van de corona-beperkingen.

In het derde kwartaal van dit jaar is ongeveer 268 duizend vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Dit is een stijging van 27 procent in vergelijking met het kwartaal ervoor. Volgens NVM is dit een direct gevolg van transacties met een groter aantal vierkante meters. De dynamiek is vooral te vinden in de hoek van startups en scale-ups. Ook de vraag naar flexkantoren neemt toe volgens de NVM-makelaars.

Grote bedrijven zijn momenteel aan het zoeken naar een geschikte werkvorm. Mede door de opkomt van het hybride werken hebben zij minder kantoorruimte nodig.

Makelaars zien de vraag naar grote winkelmetrages juist afnemen. De vraag naar maximale flexibiliteit en kortere huurperioden is toegenomen. Ondanks de gestegen opname groeide de leegstand en net als vorig kwartaal houdt de tweedeling aan. Voor winkels voor dagelijkse boodschappen in wijkwinkelcentra zijn de geluiden positief. Voor winkels in binnensteden met een minder alledaags productaanbod stabiliseert of daalt de vraag.

De opname van bedrijfsruimten, zoals hallen en loodsen, afgenomen. Deze markt groeide met 1,4 miljoen vierkante meter 15 procent minder ten opzichte van het vorige kwartaal. De vraag is gestegen in alle segmenten van de bedrijfsruimtemarkt, maar er is te weinig aanbod. De tekorten leiden ertoe dat ook incourant vastgoed goed wordt verhuurd.

De grote vraag in combinatie met het tekort aan geschikt aanbod leidt tot prijsstijgingen.