Aalberts Industries beloond met Best Acquisition of the Year voor overname Yorkshire Fittings, ALcontrol Laboratories heeft beste M&A Strategy.

fallback

Aalberts Industries, een vooraanstaande internationaal opererende industriële groep, is beloond met de ‘Best Acquisition of the Year award 2002’ voor de overname van Yorkshire Fittings. ALcontrol Laboratories, gespecialiseerd in het uitvoeren van laboratoriumonderzoek voor de milieu- en voedingsmiddelenmarkt, werd winnaar in de categorie ‘Best M&A Strategy’. Beide ondernemingen kregen hiervoor de prijzen uitgereikt op het jaarcongres Dag van de Overname in Bussum.

De overname van Yorkshire Fittings door Aalberts Industries, dat geavanceerde industriële producten vervaardigt, past in de strategie van de onderneming om te groeien in vloeistofsystemen. “De visie van de ondernemer, het vermogen tot inpassen van de kwaliteiten van het gekochte bedrijf en, last but not least, de financiële overwegingen die tot acquisities leiden, maken Aalberts Industries een sterk bedrijf waar het denken in waarde en het vermogen dat te leveren tot indrukwekkende prestaties heeft geleid”, oordeelde een deskundige jury. Verder was de jury van mening dat Aalberts Industries haar stakeholders duidelijk maakt wat ze van het acquisitiebeleid mogen verwachten.

Jan Aalberts, CEO en President, van Aalberts Industries zei over zijn uitverkiezing: “We zijn verheugd dat we op deze manier worden erkend in wat we doen. We hebben onze stakeholders altijd gezegd dat we naast onze autonome groei strategische acquisities zullen doen om onze gefocuste activiteiten te versterken. Op die manier willen we sneller een wereldspeler worden in onze activiteiten. En daarmee gaan we door”.

De ambitie van ALcontrol Laboratories is om Europa’s grootste onafhankelijke laboratorium te worden. Het bedrijf zit nu in de top-tien van Europa met 25 laboratoria in Nederland, Zweden Engeland en Ierland. Het business model van Alcontrol Laboratories is een continu efficiënt, regiocentraal georganiseerd onderzoeksproces met hoge snelheid, waardoor het bedrijf concurrenten heeft afgetroefd of overgenomen.

Investeringen maken het mogelijk om het huidige netwerk gestaag uit te breiden waarbij ALcontrol hetzelfde geïndustrialiseerde concept bij nieuwe aankopen rigoureus doorvoert. Volgens de jury ligt hier de sleutel van het huidige succes en de solide basis voor de toekomst. De strategische kracht van ALcontrol ligt vooral in het vermogen goed om te gaan met onverwachte ontwikkelingen.

Gerard Baalhuis, Group Chief Executive van ALcontrol Laboratories zei over zijn uitverkiezing: “Deze prijs is een erkenning voor alle medewerkers. Een bedrijf overnemen is één, maar daarna begint het eigenlijk pas echt als werkprocessen moeten worden geïntegreerd Dat moeten de mensen op de werkvloer doen. Als die het goed doen, dan creëer je waarde en is de overname pas geslaagd.”

Genomineerden voor de categorie ‘Acquisition of the Year 2002’ waren: Aalberts Industries (overname van Yorkshire Fittings), CVC (Vendex Retail), Hutchison Whampoa (Kruidvat), Koninklijke BAM NBM (HBG), Sperwer (Spar Convenience) en Vendex KBB (Brico Belgium). Genomineerden voor de categorie ‘Best M&A Strategy’ waren: Aalberts Industries (Jan Aalberts), ALcontrol Laboratories (Gerard Baalhuis), Atos Origin (Wilbert Kieboom), Delft Instruments (Egbert de Groot), Fugro (Gert Jan Kramer), HAL Holding (Martijn van der Vorm), Heijmans (Berry Bemelmans), Imtech (René van der Bruggen), Kroymans (Ton van Soest), Refresco (Frans Barel), Stern Groep (Henk van der Kwast) en Wolters Kluwer (Rob Pieterse).

De jury was samengesteld uit professor Jan Vis (Rotterdam School of Management & Talanton Corporate Finance), Hans van Ierland (Holland Corporate Finance), Dirk van der Meulen (AON M&A Group), Fred van Essen (Business Transformatie Groep), Mic van Bremen (Loyens & Loeff) en Colin Stirling (Bridgepoint Capital).