9000 banen weg bij de Rabobank? Dat is nog maar het begin

"Wij wachten allemaal op nieuwe banken die een 'Uberachtige' superieure klantervaring bieden. Vriendelijk, efficiënt, goedkoop, verbazingwekkend en leuk."

Door Alex van Groningen, Manager FinTech Europe
Rabo ontslaat 9000 man. Heftig? Dat is maar hoe je er naar kijkt. De 9000 ontslagen zijn nog maar het begin. Tienduizenden banen in de bankwereld verdwijnen. Dat moet ook wel. Bestuurders snappen eindelijk dat het zo niet langer kan. Onze grote banken zijn hopeloos inefficiënt en werken nog steeds met krakkemikkige technologie. Neem internetbankieren. Wie heeft er geen last van storingen? Kijk naar de dienstverlening van banken. Wie staat erbij te juichen? 
Wij wachten allemaal op nieuwe banken die een ‘Uberachtige’ superieure klantervaring bieden. Vriendelijk, efficiënt, goedkoop, verbazingwekkend en leuk. 
Hoe geweldig zou het zijn als je een hypotheek wil hebben en het is in 1 dag geregeld? Zou het niet fantastisch zijn als je als ondernemer geld wil lenen en je hebt het binnen 30 minuten op je rekening? Waarom is het niet normaal dat als je geld overmaakt het zonder kosten binnen 10 seconden aankomt bij degene die je betaalt? Te mooi om waar te zijn? Nee het gaat nu snel beter worden. 
Het goede nieuws is dat wereldwijd meer dan 4000 innovatieve ‘FinTech’ bedrijven klaar staan om jou, mij en de andere miljoenen gefrustreerde, klanten van financiële instellingen van dienst te zijn. Ondersteund door miljardeninvesteringen met private equity gaat het harder en harder. Het is een kwestie van maanden, niet van jaren, totdat we het gaan merken. Ook de banken zelf investeren nu mee. Zo startte ABN AMRO recent een FinTech fonds met 10 miljoen euro. 
Wat er allemaal gaat gebeuren en veranderen in de financiële sector ontdek je op 14 april 2016 in Amsterdam op de European FinTech Awards (http://www.fintech.nl/). Een unieke (Engeltalige) bijeenkomst over innovatie en disruptie. Alle domeinen van financiële innovatie worden getoond middels pitches, demo’s en paneldiscussies. 
De European FinTech Awards wordt bezocht door internationale FinTech investeerders, bedrijven, experts en directieleden van gevestigde Europese financiële instellingen. 400 deelnemers spreken met elkaar over de toekomst van de financiële sector en de noodzakelijke vernieuwing voor de bank én voor de klant. 
Daarnaast zullen de European FinTech 100 – 100 innovatieve ondernemingen met baanbrekende ideeën en technologieën – strijden om één van de felbegeerde European FinTech Awards 2016. Deze 100 bedrijven laten zien dat de financiële sector vele malen efficiënter, slimmer en innovatiever kan werken. 
Onze banken maken nu nog miljarden winst. Maar die winst is steeds onzekerder. Sommige vragen zich zelfs af of er nog banken bestaan in 2020. In elk geval is het is nu tijd voor actie in deze voor Nederland en Europa zo cruciale sector.
 
Tot 14 April 2016 op de European FinTech Awards in Amsterdam. Meld je snel aan via
http://www.fintech.nl en maak gebruik (tot 1 januari) van de early bird korting. 

Gerelateerde artikelen