700 miljoen euro van ING at risk in Rusland

700 miljoen euro van ING at risk in Rusland
De bank stelt een team samen dat de risico's in het land in kaart brengt.

Hoeveel Nederlands geld staat er uit in Rusland en hoeveel daarvan loopt gevaar? ING ligt een tipje van de sluier op. Van al het geld dat ING heeft uitstaan in Rusland of bij Russische klanten wordt zo’n 700 miljoen euro geraakt door westerse sancties. In totaal heeft de Nederlandse bank 5,3 miljard euro aan leningen verstrekt aan Russische klanten.

Dit staat in een toelichting van ING op zijn blootstelling aan het internationaal steeds verder geïsoleerde land. Van de grote Nederlandse banken heeft ING de meeste zaken in Rusland lopen

Sancties tegen personen of entiteiten die betrokken zijn bij de Russische inval in Oekraïne hebben enige impact op de Russische activiteiten van ING. Daarnaast kunnen Russische klanten in problemen komen doordat de centrale bank van het land overschrijvingen in buitenlandse valuta’s aan banden heeft gelegd.

De uitsluiting van zeven Russische banken van het internationale berichtensysteem SWIFT, dat snel betalingsverkeer mogelijk maakt, levert geen noemenswaardige problemen op.

Op het totaal aan leningen van ING maken de Russische activiteiten iets minder dan 1 procent uit. Naast de 5,3 miljard euro aan leningen aan Russische klanten noemt ING ook nog 1,5 miljard euro aan leningen aan internationale klanten met een Russische eigenaar.

ING heeft een team samengesteld dat de risico’s in het land dagelijks in kaart brengt. Er is voor alle leningen in Rusland voor zeker 2,5 miljard euro aan zekerheden afgegeven. Het gaat dan bijvoorbeeld om garantstellingen van Europese moederbedrijven, kredietverzekeringen en bezittingen die als onderpand aan ING overgaan als klanten in gebreke blijven.

In Oekraïne heeft ING 500 miljoen euro aan leningen uitstaan. Voor 200 miljoen daarvan staan moederbedrijven garant.

(ANP)