7 tips belastingplan 2015 voor financieel managers
In 2015 verandert er een hoop op het gebied van belastingen en andere regelgeving. Zowel op zakelijk als particulier gebied zijn er genoeg wijzigingen om rekening mee te houden. In dit artikel worden er zeven veranderingen in 2015 uitgelicht, waarvan je voor sommigen nog in dit jaar maatregelen kan, of misschien wel moet treffen.
1. De eerste verandering waar je rekening mee moet houden, is waarschijnlijk wel bekend: de nieuwe werkkostenregeling (WKR). De vraag is echter of organisaties beseffen dat deze nieuwe regeling grote veranderingen tot gevolg heeft voor de (financiële) administratie. Je zal iedere maand in een apart grootboek moeten bijhouden hoeveel geld je buiten het reguliere loon om aan of voor medewerkers betaalt, omdat je anders snel over de 1,2 procent gaat. Deze verandering zal zich niet zonder slag of stoot voltrekken.
2. Voor directeur-grootaandeelhouders (dga’s) zal er ook het nodige veranderen in 2015. Er komen strengere regels voor de hoogte van hun beloning. Deze mag nu namelijk minder gaan afwijken van de gemiddelde beloning in een bedrijf dan eerder het geval was. In 2014 kunnen dga’s dividend aan zichzelf uitkeren waarvoor een lagere heffing geldt dan in 2015 namelijk 22% in plaats van 25%. Dit geldt tot een bedrag van € 250 000. Over het meerdere is wel 25% belasting verschuldigd. Wanneer de dga in gemeenschap van goederen is getrouwd mag dit bedrag tweemaal worden uitgekeerd.
3. Een andere omslag in 2015 is het tegengaan van schijnzelfstandigheid. Vooral voor organisaties die werken met ZZP’ers zal het nodige veranderen, want de VAR-verklaring komt te vervallen. In plaats daarvan is de Beschikking Geen Loon in het leven geroepen. Hierdoor zullen werkgevers beter moeten opletten met wie ze in zee gaan, want als er iets niet klopt wordt niet meer alleen de ZZP’er aansprakelijk gehouden, maar ook de werkgever. Daarnaast vindt een aantal veranderingen plaats in het arbeidsrecht: de nieuwe Wet Werk en Zekerheid maakt dat zorgvuldig moet worden gekeken naar lopende en toekomstige arbeidscontracten.
4. Mensen die binnen of buiten hun familie onbelast geld willen schenken kunnen dit het beste nog dit jaar doen. Voorwaarde is dat het geld wordt gebruikt voor de aankoop of verbouwing (t/m 2016) van een eigen woning of de aflossing van de hypotheek. Vanaf volgend jaar kunnen namelijk alleen nog ouders die aan hun kinderen van 18 tot 40 jaar schenken van deze verhoogde vrijstelling gebruik maken. Tevens wordt het bedrag van 100.000 euro in 2015 verlaagd naar 52.281 euro.
5. Het is verstandig voor zowel particulieren als organisaties om over 2014 een voorlopige aanslag aan te vragen, als je deze nog niet binnen hebt. Als je de aanslag aanvraagt voor 1 mei 2015, ben je namelijk goedkoper uit dan wanneer je daarmee wacht tot na 1 mei 2015, omdat dan 8% rente moet worden betaald.
6. Deze tip is voor lezers met een hypotheek. Waarschijnlijk weet je wel dat de hypotheekrenteaftrek elk jaar met een half procent daalt, maar dat betekent dat je nu al actie kunt ondernemen. Je hebt namelijk de mogelijkheid om nog dit jaar de hypotheekrente over 2015 te betalen, waardoor je een half procent goedkoper uit bent. Daarvoor is het wel nodig dat je dit bedrag vrij kunt maken. Kijk ook goed in de voorwaarden van de hypotheek of dit is toegestaan.
7. Als je als organisatie of particulier in milieuvriendelijke auto’s wil investeren, kan je dit het beste zo snel mogelijk doen. De regels omtrent subsidies en bijtelling zullen de komende jaren steeds strenger worden. Een deel van deze regelgeving zal in 2016 worden doorgevoerd, en een deel is onlangs uitgesteld tot 2017.
Het moge duidelijk zijn dat in 2015 een hoop financiële zaken gaan veranderen. Vooral de WKR en de Wet Werk en Zekerheid zullen voor de nodige uitdagingen zorgen. Als je nog niet bent begonnen met de voorbereiding op deze wetten, is dit het moment om dat wel te doen. Wil je meer weten over alle wijzigingen in 2015? Bekijk dan het volledige overzicht van het belastingplan 2015.
Rianne Kavelaars-Niekoop is hoofd bureau vaktechniek bij accountancykantoor Countus. Naast fiscaal econoom is zij geregistreerd forensisch mediator. Zodoende adviseert zij bijvoorbeeld niet alleen aan cliënten, maar is zij ook betrokken bij verschillende fiscale en financiële rechtszaken. Verder publiceert zij fiscale artikelen in verschillende boeken en tijdschriften en is redacteur bij een aantal vakbladen.