60 procent meer failliet, 1 op 5 in problemen

Nu al zijn 622.780 bedrijven in de gevarenzone door de coronacrisis.

Bleek eind maart nog dat het aantal faillissementen lager was dan vorig jaar, nu het lijkt erop dat bedrijven na de strenge coronamaatregelen van het kabinet alsnog omvallen: in de eerste week van april zijn bijna 60 procent meer bedrijven failliet verklaard dan in diezelfde periode vorig jaar. Het gaat hier om door de rechter uitgesproken faillissementen. Aanvragen voor een faillissement zijn hierin niet meegenomen. Een en ander blijkt uit faillissementscijfers tot en met woensdag, verzameld door Company.Info in opdracht van BNR. De data is afkomstig van de Kamer van Koophandel en het Centraal Insolventieregister.

Verder heeft bedrijfsinformatiespecialist Graydon berekend dat van alle bedrijven die in februari 2020 nog te boek stonden als financieel gezond, 16,5 procent nu in moeilijkheden verkeert. “De schade aan het bedrijfsleven is fors en de cijfers stemmen dan ook triest,” zegt Mandy Stevens van Graydon Nederland. “Wij zijn niet gewend om dit soort cijfers te moeten publiceren.” Momenteel bevinden 622.780 bedrijven zich in de gevarenzone door de huidige coronacrisis, oftewel één bedrijf op vijf. “De gevolgen zijn dramatisch, zeker gezien de verwevenheid van onze economie.”

Toch zijn er ook bedrijven die op dit moment weinig tot geen impact van deze crisis ondervinden. “Twee ondernemingen op vijf zijn nog steeds in staat de bedrijvigheid voort te zetten onder deze omstandigheden. Op de lange termijn is echter de verwachting dat ook op deze bedrijven de impact groter zal worden,” aldus Stevens.

Lees ook: Crisis? Terug naar de basis

(bron: Company.info, Graydon)

Gerelateerde artikelen