6 tips om vacatures te vervullen

6 tips om vacatures te vervullen
Taskforce Krapte Arbeidsmarkt zoekt praktische oplossingen om handjes te krijgen.

De Taskforce Krapte Arbeidsmarkt is in het leven geroepen om werkgevers te inspireren oplossingen te zoeken voor de krapte aan personeel. De taskforce is in het leven geroepen door werkgeversorganisaties AWVN, VNO-NCW en MKB Nederland.

Met een dwarsdoorsnede van hun leden, variërend van Ahold tot Schoonmakend Nederland en van ABU tot Philips, denkt zij na over oplossingen waar veel meer werkgevers van kunnen profiteren als het gaat om bestrijding van de krapte.

Dit initiatief heeft geleid tot een aantal praktische oplossingen:

1. Waarom een parttime contract aanbieden als het ook fulltime kan? Die vacature heb je toch, zorg dan dat je degene die je binnenhaalt vastlegt.
2. Maak werken aantrekkelijker. In de horeca krijgen medewerkers die 10 uur extra werken die uren als overwerk betaald krijgen.
3. Verbreed de zoektocht naar talent, bijvoorbeeld door op basis van skills naar nieuwe medewerkers te zoeken of open hiring in te zetten.
4. Onderzoek bij extra werk of een vrijgekomen vacature, of er medewerkers zijn die meer uren willen werken. Veel deeltijders zeggen positief tegenover zo’n verzoek te staan.
5. Investeer in stage- en traineeprogramma’s. Daarmee speel je jezelf als werkgever in de kijker en creëer je aanwas voor functies waar op de lange termijn uitbreiding of vervanging nodig is.
6. Onderzoek wat medewerkers belangrijk vinden aan hun werk en richt het werk en je vacatures daarop in.