6 nadelen van sneller werken

Integratie: vol gas bij een overname
Wie heeft het filmpje van Arnout van de Bossche over PowerPoint nog niet gezien? Hij heeft de nadelen van sneller werken aan den lijve ondervonden.

Ik wil in dit blog dan ook de slechte kanten van sneller werken belichten
1.    Gevaar van burn-out  of bore-out
Als mensen zichzelf te veel verplichtingen(laten) opleggen of zich te verantwoordelijk voelen voor hun werk, kan dit leiden tot een burn-out. Als mensen langzamer moeten werken, krijgen ze misschien een bore-out.

2.    Geen begrip
Managers lijken zich vaak niet te realiseren dat hun tempo niet gevolgd kan worden door teamleden. Vergelijk het met Messi en zijn collega’s bij FC Barcelona. Messi is onnavolgbaar, managers ook? Bore-out en burn out worden door dit type managers vaak niet begrepen.

3.    Alles van waarde is weerloos
Ieder mens is uniek: zijn of haar metadata, tempo, kennisniveau, EQ, IQ, noem maar op. Managers zijn in hun selectietraject geneigd te zoeken naar mensen die hetzelfde tempo kunnen aanhouden als zijzelf. Dit zal zelden het geval zijn. Als Messi, Suarez, Ronaldo bij elkaar worden gezet in een elftal met anderen heb je nog geen team! Mensen die niet aan het ideaalbeeld voldoen zijn weerloos en vallen op den duur om. Stressbestendig betekent vaak dat dit type mens vaak later afbrandt dan anderen.

Onderste uit de kan

4.    Zwemmen met handboeien op je rug

Bazen willen het onderste uit de kan, maar realiseren niet dat het spreekwoord nog een tweede deel heeft: ‘Die valt het lid op de neus’.

5.    Harder en sneller werken, fundamentele fouten
Als jouw team en organisatie constant onder tijdsdruk staan, is er iets fundamenteels fout. Vaak wordt eerst de weg van de minste weerstand gekozen: mensen gaan harder en sneller werken. Daarna vallen essentiële zaken als begeleiding en training weg. Er is immers geen tijd voor en de bestaande medewerkers moeten sneller en harder werken en/of er worden mensen bijgeplaatst om op dezelfde manier door te blijven werken. Niet harder slimmer of sneller, maar anders werken is de oplossing.

6.    Coaching en training vallen weg onder de tijdsdruk
Bazen verlangen steeds meer en in korte tijd resultaat zonder dat ze de gelegenheid geven om wegen te zoeken waardoor anders werken (lees efficiënter) mogelijk worden. Nieuwe medewerkers worden niet begeleid om bij indiensttreding en tijdens hun carrière toelichting te geven. Dit lokt ook (te) snel werken uit.

Tips voor managers

Enkele tips
Tips voor managers: investeer tijd in je team, laat jij iedereen op zijn eigen tempo maar maximale capaciteit voor ieder individu werken? Check and act.

Tips voor medewerkers

Tips voor medewerkers. Werk jij op de capaciteit en snelheid die je aan je werkgever hebt verkocht? Je werkgever heeft daar recht op. Als je vind dat het beter en/of anders kan laat dit dan (tijdig) weten. Voorkom burn-out of bore-out. Check and act.
Conclusie: Niemand blij

Als iedereen te snel moet werken is er geen tijd voor saamhorigheid, coaching, training etc. Op den duur gaat dit ten koste van de kwaliteit van leven en werk. Als alle voetballers van een team sneller lopen, betekent dat niet dat je meer kansen afdwingt. Iedere medaille heeft twee kanten. Zouden er dan toch wel voordelen zijn van sneller werken? Ja die zijn er zeker, ik laat ze in deel 4 van de serie 'Als het efficiënter kan, moet je het efficiënter doen zien'.

Bekijk hier het filmpje van Arnout van de Bossche

André Salomons is altijd enthousiast over efficiencyverbeteringen in processen. Iedere stroomlijning van processen draagt bij aan het realiseren van Fast Close. Hij is auteur van Van Slow Close naar Fast Close, docent Fast Close bij Nive Opleidingen en IFBD. Hij is softwaremaker en blogt met AndreSalomons.nl over Fast Close, SharePoint en reizen. De vorige afleveringen waren: '.Tijdschrijven, ja of nee'  en “Ga je dit lezen?'? 

Gerelateerde artikelen