5 risico’s van AI-gebruik door finance managers

Welke 5 risicofactoren heeft AI gebruik door finance?

Terwijl kunstmatige intelligentie (AI) industrieën blijft veranderen, bevinden CFO’s en financiele afdelingen zich mogelijk op een kantelpunt. Dat schrijft internationaal cloudbeheerder OVH in een white paper. Volgens de opstellers bevindt het gebruik en integratie van AI in financiële operaties zich niet meer in een toekomstconcept maar wordt het noodzaak om concurrentie voor te blijven. De white paper geeft verder aan hoe CFO’s effectief AI kunnen implementeren in hun bedrijven om innovatie, efficiëntie en concurrentievoordeel te stimuleren.

  • CFO’s moeten AI implementeren voor operationele efficiëntie.
  • AI biedt real-time analyse en verbeterde voorspellingen.
  • Investeren in personeelstraining is cruciaal voor succesvolle integratie.

AI is doorgaans in staat om data boven water te krijgen, te structureren, te organiseren en te verrijken. Deze data is relevant voor financiële teams die vaak met enorme hoeveelheden informatie werken. Door gebruik te maken van machine learning (natuurlijke taalverwerking) kan AI financiële gegevens sneller sorteren, efficiënter indexeren en relevanter verrijken, waardoor de informatie beter bruikbaar wordt. Deze mogelijkheid stelt finance managers in staat meer waarde uit hun data-assets te halen en ruwe informatie om te zetten in bruikbare inzichten die de gehele organisatie kan gebruiken.

[Artikel gaat verder na de volgende advertentie]

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Real-time analyse en voorspelling

Een van de krachtigste toepassingen van AI in financiën is bijvoorbeeld het vermogen om data te analyseren en op basis daarvan een real time voorspelling te doen. AI verbetert namelijk voorspellende modellen (door historische patronen sneller en efficiënter te analyseren). Dit stelt de financiële afdeling van de CFO in staat om prognoses te verfijnen, voorspellende scenario’s te vermenigvuldigen en beter geïnformeerde beslissingen te nemen met minder onzekerheid.

[Artikel gaat verder na de volgende alinea] 

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Procesautomatisering en -optimalisatie

AI kan volgens OHV daarnaast ook veel financiële processen in bedrijven ondersteunen, optimaliseren en automatiseren. Dit loopt onder meer van intelligente taakautomatisering tot verbeterde betalingservaringen. Ook kan AI kan operaties stroomlijnen en financiële professionals vrijmaken om zich te concentreren op meer strategische activiteiten.

[Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

5 risico’s bij toepassen van AI

Volgens OHV moeten bedrijven bij het implementeren van AI wel rekening houden met enkele kritieke factoren:

A. Naleving van regelgeving; Zorg ervoor dat uw AI-implementaties voldoen aan huidige en toekomstige regelgeving. Blijf op de hoogte van ontwikkelende AI-governance kaders en pas uw strategieën dienovereenkomstig aan.

B. Datacontrole en -beveiliging: Behoud controle over uw data en AI-outputs. Kies AI-oplossingen die u in staat stellen uw gevoelige financiële gegevens veilig en conform de regelgeving voor gegevensbescherming te houden.

C. Milieu-impact en ROI: Houd rekening met de ecologische voetafdruk van uw AI-implementaties en hun rendement op investering. Kies voor energie-efficiënte AI-oplossingen en evalueer zorgvuldig de kosten-batenverhouding van elke implementatie.

D. Ethische overwegingen: Wees bewust van de ethische implicaties van AI in financiën, zoals mogelijke vooroordelen in besluitvormingsalgoritmen. Implementeer waarborgen en toezichtmechanismen om eerlijk en verantwoord AI-gebruik te garanderen.

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen