5 manieren om in recordtempo te beslissen (advertorial)

Visualisaties zeggen veel. Ook voor u als financieel manager. Denk maar eens aan een rode lijn, waarmee u in één oogopslag de laatste trend ziet. Met visualisatie binnen SAP Business Intelligence (BI) software beslist u sneller dan ooit. En dat op basis van 5 manieren, waarmee u in recordtempo gegevens analyseert en bewerkt. Op een gebruiksvriendelijke manier, overal en op elk moment.

Processen verlopen steeds sneller. De hoeveelheid data binnen organisaties groeit met de dag. Marges staan onder druk, regelgeving wordt complexer en de markt is beweeglijker dan ooit. Dat legt druk op uw organisatie, die van u verwacht dat u snel inzicht biedt in de laatste stand van zaken. U heeft als financieel manager dan ook te maken met een belangrijke en boeiende uitdaging. Met de balans tussen degelijk toezicht en het toevoegen van waarde. Met het overzicht over het geheel, zonder de details uit het oog te verliezen.

Focus op Self-Service door medewerkers
Het is daarom niet verwonderlijk dat de ontwikkeling van analysetools momenteel zo snel verloopt. De focus ligt daarbij steeds meer op Self-Service, waarbij gebruikers zelf hun gegevens bijeenbrengen zonder tussenkomst van de IT-afdeling. Om zelf gegevens te bewerken en te analyseren. Om op basis daarvan snel de juiste beslissing te nemen.

Gebruiksvriendelijk
Voorwaarde voor Self-Service is dat de oplossing zeer gebruiksvriendelijk is. Waardoor het voor u als gebruiker eenvoudiger wordt om snel de juiste gegevens op te halen. Waardoor u zelf waarde toevoegt aan die gegevens, door ze op een heldere en overzichtelijke manier te bewerken en te presenteren. Visualisatie helpt u hierbij, zoals blijkt uit de Analyst Insight paper ‘Picture This: Self-Service BI through Data Discovery and Visualization’ van de Aberdeen Group (*1). Het rapport gaat in op de voordelen van visuele, sterk interactieve tools. Een van de conclusies is dat de groep managers die dankzij die tools tijdig over de juiste informatie beschikt 10% groter is dan de managers zonder die oplossingen.

Ontdek als financieel manager de kracht van visualisatie binnen Self-Service. En wel om de volgende 5 redenen:

1. Visualisatie maakt Self-Service écht interactief
Het gemak dient de mens. En dat gemak komt met visualisatie. Bedenk eens welke tijdwinst het u oplevert wanneer u gegevens direct kunt ophalen. Vergelijkbaar met een snelle zoektocht op het internet, op basis van slechts een paar zoektermen. U kiest zelf hoe u die gegevens wilt presenteren, om die gegevens vervolgens weer heel eenvoudig te delen binnen uw organisatie. Op elk moment, waar u of uw collega’s zich ook bevinden. Met een ‘veeg’ over uw iPad of tablet heeft u de gegevens in een flits paraat. Visualisatie maakt complexe zaken eenvoudig. En met die eenvoud komt de interactie als vanzelf op gang.

2. Heldere presentatie van gegevens
Onderzoeksbureau Gartner stelde in oktober 2011 dat het gebruik van ongestructureerde data jaarlijks zou groeien met 80%. Met die toename groeit de noodzaak voor snelle analyses. Of het nu gaat om een paar megabytes, of om enorme hoeveelheden terabytes. Een goede visualisatietool zorgt voor heldere presentaties, ongeacht het volume van uw databases. Neem bijvoorbeeld
SAP Lumira. Hoe helder die oplossing de relevante gegevens presenteert, liet het McLaren Formule 1-raceteam in 2,5 minuut zien.

3. De details zorgen voor het overzicht
Met visualisatietools onderzoekt u uw gegevens uitgebreider dan ooit. U kunt afdalen tot op het laagste financiële detailniveau, waardoor u snel nieuwe verbanden ziet, beter overzicht krijgt op uw budgetten en uitgaven en binnen de kortste keren kunt voorspellen welke actie welk effect heeft. U combineert, bewerkt en visualiseert gestructureerde en ongestructureerde data. En dat alles op een heel gebruiksvriendelijke manier. Zo biedt de visualisatietool van SAP u een functie die vergelijkbaar is met Google Maps. U ziet in één oogopslag de laatste financiële gegevens van andere vestigingen binnen uw organisatie. Waar ter wereld die zich ook bevinden.

4. IT krijgt meer ruimte voor ondersteuning
Visualisatie binnen BI stelt u in staat meer zelf te doen. Op basis van de gedetailleerde brondata haalt u nu zélf de informatie naar boven. De nadruk van IT komt hierdoor meer te liggen op de kwaliteit van data. Uit het rapport van de Aberdeen Group blijkt dat IT-afdelingen van organisaties met visual discovery tools 65% meer gebruikers kunnen ondersteunen. Uw financiële afdeling wordt dus minder afhankelijk van IT voor het genereren van inzichten. Of, zoals een IT-manager in het Aberdeen-rapport omschrijft: “Door zaken meer visueel en interactief te maken, hebben managers sneller dat ‘aha-moment’, waarmee ze daadwerkelijk actie kunnen ondernemen in plaats van een meeting met IT te regelen.”

5. Spreadsheets maken plaats voor overzicht en inzicht
Gebruikt uw organisatie spreadsheets voor interne rapportages? Dan weet u vast hoeveel tijd het kost wanneer u op zoek moet naar ontbrekende gegevens. Of om te achterhalen waar een fout in uw cijfers vandaan komt. Met datavisualisatie is dit grotendeels verleden tijd, doordat u minder intern hoeft te rapporteren in uw spreadsheetprogramma. Bovendien behoudt u de functionaliteit zoals u die al kent van uw Excelsheets. Met uw laptop kunt u bovendien altijd en overal bij uw gegevens. Offline en online.

De juiste gegevens snel bij de juiste personen
Visualisatie binnen BI geeft u meer mogelijkheden om informatie te bewerken, analyseren en presenteren. U haalt de details uit data snel naar boven en biedt uw organisatie zo binnen de kortste keren het inzicht voor goed onderbouwde beslissingen. Kortom, met datavisualisatie brengt u de juiste gegevens snel bij de juiste personen. U versnelt en verstevigt de relatie tussen financiële informatie en de keuzes vanuit de business. U krijgt zicht op de laatste trends en voegt zo snel en onderbouwd waarde toe aan de organisatie. Dat is self-service voor u, maar bovenal voor de hele organisatie.

Geschreven door:
Harald Winkler
CFO SAP Nederland & Benelux


*1. Zie Analyst Insight ‘Picture This: Self-Service BI through Data Discovery and Visualization’, Aberdeen Group (februari, 2012).