4 miljoen boete wegens kartelafspraken over inkoop

Recyclebedrijven maakten afspraken over de inkoop van frituurvet bij kleine ondernemers.

Twee bedrijven die geld verdienen met het ophalen en recyclen van gebruikt frituurvet hebben een boete van in totaal 4 miljoen euro gekregen wegens kartelvorming. Het voormalige Rotie en Nieuwcom maakten jarenlang onderling afspraken over de prijzen die ze horeca-ondernemers zouden betalen voor het gebruikte vet.

Daarmee hielden ze die prijzen kunstmatig laag en benadeelden ze de aanbieders, stelt toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Nieuwcom en Rotie, dat na een overname bekendstaat als Quatra, maakten de prijsafspraken tussen 2012 en 2018. Vooral kleinere café- en restauranteigenaren werden daarvan de dupe, meldt de ACM.

Vaak worden kartelboetes opgelegd wegens verboden afspraken over verkoopprijzen, maar de toezichthouder benadrukt dat bedrijven ook geen geheime akkoorden mogen sluiten over hun inkoopprijzen.

De twee bedrijven konden dankzij de lage inkoopprijzen hun winstmarges ophogen. De zaak kwam aan het licht door een melding van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Gebruikt frituurvet is een belangrijke grondstof voor biodiesel. Nederland en de Europese Unie stimuleren de laatste jaren het gebruik van biodiesel als duurzamere brandstof.

(ANP)

 

Gerelateerde artikelen