4 financiële kansen voor de commerciële drone

4 financiële kansen voor de commerciële drone
Er is een miljardenmarkt voor de drone in bouw, energie, transport en zorg.

Aan drones kleeft soms nog het imago van geinige gadget. Nu de hype voorbij is worden drones steeds vaker ingezet door bedrijven en organisaties. Op de Amsterdam Drone Week (ADW) komen meer dan 250 kenners uit de sector bijeen voor een driedaags congres over drones. In Nederland alleen al is het aantal onbemande vliegtuigen in de afgelopen zeven jaar verdubbeld.

Er zijn al vier toepassingen waar de drone een enorme meerwaarde heeft. De kansen liggen in de bouw, de energiesector, de transportsector en de zorgsector.

  1. Bouw

Er bestaat volgens de ADW een markt met een waarde van omgerekend bijna 2,7 miljard euro voor het gebruik van drones in de bouw. De vliegtoestellen worden bijvoorbeeld al toegepast voor het maken van 3D-beelden van bouwlocaties of het bewaken van bouwmaterieel.

  1. Energie

Ook de energiesector maakt gebruik van drones, bijvoorbeeld voor het in kaart brengen van nieuwe gebieden om olie en gas te winnen.

  1. Transport

In de transportsector gebruiken spoorvervoerders en havenbedrijven al vaak drones voor de inspectie van infrastructuur.

Op het congres, georganiseerd door de Europese luchtvaartautoriteit EASA, maakt onder andere Zipline zijn opwachting. De Amerikaanse start-up ontwikkelt systemen waarbij drones in moeilijk begaanbare gebieden medicijnen aflevert, voornamelijk in Ghana en Rwanda.

  1. Zorg

Ook wordt een drone voor medisch transport tentoongesteld. Aan dit onbemande vliegtoestel werkten onder andere PostNL, KPN, de ANWB en Erasmus MC samen met de Amsterdamse ontwikkelaar van drones Avy. In het najaar van 2021 voerde het Zwolse ziekenhuis Isala testvluchten uit voor het vervoer van bloed voor transfusies.

Voor het gebruik van drones in bewoonde gebieden is de versnipperde of ontbrekende regelgeving vaak nog een probleem. Zo is het nog wachten op een Europees, uniform systeem van labels dat laat zien tot welke klasse een bepaalde drone behoort. Zo’n label is nodig om per type toestel te weten wat er wel en niet mee mag, zoals vliegen in de buurt van gebouwen of mensen.