3D-printing en de invloed op credit-risk control

Dit artikel beschrijft de mogelijke impact van 3D printing, scannen en reversed engineering. Hoe gaat het landschap voor productie en credit risk management in de komende jaren veranderen?

Door Arnold Geelhoed 
De nieuwe industriële revolutie 
In dit artikel zal ik mij in detail richten op de sectoren en landen die het meest zullen worden getroffen door de nieuwe ontwikkelingen veroorzaakt door 3D-printing, zowel vanuit een positief perspectief als vanuit een negatief perspectief. Ik zal een aantal mogelijke nadelen van 3D-printing noemen welke een nieuwe golf van misdaad kunnen veroorzaken. Verder zal ik uitleggen wat 3D scanning en reversed engineering is. 3D scanning zal binnen afzienbare tijd voor de consumenten thuis beschikbaar komen.
Waar komt snelle ontwikkeling 3D-printing vandaan? 
De toename van 3D printen wordt verwacht mede door het feit dat de technologie, waarvoor de patenten zijn vervallen in februari 2014, hoge kwaliteit 3D-printers tegen lagere prijzen beschikbaar komen voor de consument. Ik vraag me af of dit ook het moment zal zijn dat bedrijven als Epson, Canon en Lexmark in de 3D printing markt springen. Ik weet dat Xerox al actief is op dit gebied. HP kondigde in oktober 2013 hun plannen aan om 3D printers medio 2014 voor de consument op de markt te brengen. Dit laatste, vrees ik, zou een deel van de toekomstige ambities voor nieuwe bedrijven, die tot dusver zeer innovatief zijn geweest bij de ontwikkeling van de 3D -printing markt, kunnen beperken of zelf onmogelijk kunnen maken.
De Amerikaanse president Barack Obama heeft in februari 2013 gezegd dat de 3D-technologie de potentie heeft om de manier waarop we alles maken compleet kan veranderen. Hij kondigde plannen aan om een netwerk van 15 fabrieken in de VS te openen om de 3D revolutie en de economie te stimuleren.
3D-printing en besparingen
Het kan zijn dat de nieuwe 3D productie technologieën in de komende 5 jaar zullen leiden tot een kostenreductie van 80% voor objecten welke met behulp van 3D printers worden gemaakt. Dit zal leiden tot een enorme economische omwenteling van massaproductie tot productie door de consument of ter plekke bij de eindgebruiker. In plaats van bijvoorbeeld één fabriek in China welke 10 miljoen stuks speelgoedauto’s maakt krijgen wij nu 10 miljoen printers welke 1 stuk speelgoed gaan printen.
Er is berekend dat een Amerikaans huishouden ongeveer 2000 US dollars per jaar kan besparen als ze de beschikbare mogelijke eindproducten zelf zouden printen. Dit is meer dan de kosten van een goede 3D printer.
Hoe om te gaan met BTW en andere heffingen? 
Het printen van 3D-objecten door de consument zal betekenen dat de BTW over goederen en diensten of andere overheid belastingen, zoals omzetbelasting, aanzienlijk zou afnemen. Deze belastingen kunnen nu alleen in rekening worden gebracht over de grondstoffen die worden gebruikt door 3D-printers. Ik vraag me af hoe regeringen zullen omgaan met deze dreiging. De BTW is momenteel 21% voor de meeste producten en zal dus direct een flinke besparing opleveren voor de consument.
Ook zal de overheid wijzigingen met betrekking tot invoerrechten kunnen verwachten. Op dit moment wordt in bepaalde gevallen invoerrechten geheven over de waarde van het ingevoerde eindproduct. Nadat de 3D-revolutie heeft plaatsgevonden kunnen de invoerrechten uitsluitend worden berekend over de waarde van de te gebruiken grondstoffen in 3D-printers. Deze waarde is normaal gesproken veel lager en ook kunnen de importen van deze grondstoffen uit andere landen afkomstig zijn, dan de grondstoffen die nu gebruikt worden voor het eindproduct. Daarmee zou een andere regeling aangaande de importheffing van toepassing kunnen zijn.
Misschien zal het nodig zijn dat elke geprint product van een unieke herkenbare code wordt voorzien om ervoor te zorgen dat de auteursrechten kunnen worden beschermd. Sommigen voorspellen een verlies van vele miljarden. De beurs analist groep Gartner gesuggereerd zelfs een verlies in 2018 van 100 miljard dollar aan auteursrechten per jaar als bepaalde zaken ongewijzigd blijven).
De BTW kan alleen in stand gehouden worden voor 3D geprinte producten als de fiscus een manier vindt om de BTW te kunnen berekenen bijvoorbeeld door het berekenen van BTW wanneer een unieke code is gebruikt. Dit alles kan voor bedrijven veranderingen betekenen doordat zij gedwongen worden om op een andere manier belastingen te heffen. Natuurlijk, als early adopter, zal ik de ‘going Dutch’ filosofie omarmen en het bijbehorende plezier nadat ik mijn 3D printer heb gekocht. Dit wellicht voor een paar jaar totdat de Nederlandse overheid erachter komt waar het verlies aan BTW vandaan komt.
De impact op Credit Risk Management
Er zal een belangrijke verschuiving van krediet risico’s plaats vinden in bepaalde industriële sectoren, de betaalmethoden zullen veranderen (ik verwacht een toename van credit card betalingen door consumenten als zij zelf de nieuwe fabrikant van producten zijn en minder B2B betalingen), evenals veranderingen in de risico’s voor bepaalde landen doordat op grote schaal de productie verschuift naar het land van de consument.
Ook voor bankiers zal een nachtmerrie beginnen als alle bestaande fundamenten van risico’s weg vallen. Bijvoorbeeld: wat moet je doen als een klant, producent van verpakkingsmateriaal in West-Europa, om een nieuwe 15 jaar lopende lening vraagt waarmee zij hun productielijn willen uitbreiden met de wetenschap dat de verpakkingsindustrie zwaar kan worden getroffen wanneer 3D-printing echt van start gaat?
Ik werk in de uitgeverswereld. Deze wereld is enorm veranderd in de afgelopen 5-8 jaar. We hebben een omkeer gemaakt van papieren uitgaven voor de meeste producten (boeken en tijdschriften) naar uitgaven in elektronische vorm (vooral databases), beschikbaar gemaakt via het internet. 
Het volgende is gebeurd:
• Grote verschuivingen in klantsegmentatie:
• Van agenten en groothandel rechtstreeks leveren en factureren aan de eindgebruikers
• Nieuwe vormen van kredietrisico’s en betaalmethoden
• Een aanzienlijke toename van het aantal klanten en landen
• Nieuwe / andere commerciële en politieke risico’s
• Andere manieren van het leveren van de producten (e-boeken, e-tijdschriften en databases via internet) 
• Minder zendingen via distributeurs en daardoor een lagere benodigde magazijn capaciteit. 
Bovenstaande veranderingen kwamen boven op de verkoop van bepaalde activiteiten welke niet meer in de huidige business strategie paste maar zijn er nieuwe acquisities gemaakt in dezelfde periode.
De snelheid van de veranderingen welke ik in deze industrie heb meegemaakt gaat nu ook gelden voor vele andere industrieën en veranderingen zal business as usual zijn wanneer 3D-printing echt van start gaat.
Omzet potentieel voor 3D-printing
Ik heb veel omzet prognoses voor 3D-printing gezien van 3 miljard dollar in 2018 tot 10 miljard dollar in 2020. In mei  2013 heeft McKinsey een rapport gepubliceerd waaruit blijkt dat de potentiële omzet in 2025 tussen de 230 en 550 miljard dollar zal liggen. Wist u dat 3D-printing al meer dan een half miljoen banen in de VS heeft gecreëerd gedurende de laatste drie jaar (cijfer november 2013) en dat hiermee banen zijn terug gebracht naar de VS ten koste van geoutsourcete activiteiten in lage loon landen?
Ik denk dat bijna niemand de omzet van 3D printing goed kan voorspellen maar ik zou niet verbaasd zijn als de omzet voor de 3D printing inderdaad de door McKinsey genoemde cijfers  zou benaderen zeker indien de omzet wordt meegenomen die gegenereerd wordt door de eindproducten van 3D printers.
3D-printing is een industrie met onbeperkte groei en marktpotentieel. Wij kunnen dus binnen credit management de impact die hiervan uitgaat niet negeren.
De grote investeerders in 3D-printing
In juli 2013 melde China dat zij 245 miljoen dollar investeren om de ontwikkeling van 3D-printing te versnellen maar particuliere ondernemingen in China doen dit soort investeringen zelf ook. China wil in 2016 in 3D-printing de nummer 1 van de wereld zijn. Singapore investeert ongeveer 400 miljoen dollar in de komende vijf jaar. GE Aviation en Honeywell Aerospace gaan $3,5 miljard investeren in 3D printing in de komende vijf jaar. Dit zijn de aangekondigde investeringen welke ik in slechts een week verzameld heb in juli 2013…
In credit management moeten we de kansen en bedreigingen identificeren en hierna volgen van onze klanten (en natuurlijk ook voor de onderneming waarvoor wij werken). Bedrijven welke zich niet of moeilijk kunnen aanpassen of de nieuwe technologie niet willen omarmen kunnen als verliezer eindigen.
3D Scanning
3D scanning geeft nieuw leven aan oude (gescande) objecten. Er zal hierdoor ook een toename van patent schendingen ontstaan doordat scanners kunnen worden gebruikt om objecten te scannen en te herproduceren zonder toestemming van de fabrikant.
U kunt van een 3D scan een 3D print in was maken. U kunt de was print gebruiken om een nieuwe mal te maken en een ‘reversed engineering process’ op te starten. Met de mal kunt u vele producten namaken.
Wanneer u na het 3D scannen van een object, misschien zelfs beschadigd, aan uw eigen behoeften aanpast of het beschadigde deel op uw computer repareert voordat u dit print, kunt u een nieuwe versie van het object te maken. U kunt in principe alles scannen met inbegrip van gebouwen, auto’s, mensen en kunst – dit werd onlangs met een schilderij van Van Gogh gedaan en het 3D geprinte schilderij, wat een exacte kopie is van het origineel, is onder beperkte licentie van het Van Gogh Museum in Amsterdam, voor 20.000 euro te koop.
Goede 3D scanners zijn nu beschikbaar voor 1.500 euro, maar de prijzen zullen vermoedelijk snel dalen. De 3D scanners zijn gemakkelijk te gebruiken en u hoeft geen kennis te hebben van CAD-software. Sommige 3D printers zijn inclusief een scanner en fax zodat u alles in 1 apparaat heeft en een object naar de andere kant van de wereld kunt sturen.
U kunt een scan maken in 30 seconden waarna u de grootte van het onderwerp kan aanpassen en het afdrukken gaat via Windows 8.1. Als u niet over een 3D-scanner beschikt kunt u gescande 3D objecten kopen via internet sites. Een andere recente ontwikkeling is een kleine 3D Scan clip die u op uw mobiele telefoon of iPad kunt zetten zodat de gebruiker het apparaat kan gebruiken als een 3D- scanner. Dit betekent dat de 3D ‘scanner’ snel beschikbaar komt voor consumenten. 
Industriële revolutie
We staan de vooravond van een nieuwe industriële revolutie in ontwerp en fabricage. Alles kan volledig op de individuele consument worden afgestemd. Stel je eens voor wat beroemde uitvinders zouden hebben gemaakt als zij een 3D-printer hadden gehad. Dat is wat veel mensen over de hele wereld binnenkort in staat zijn om te doen, inclusief de auteur van dit artikel.

Arnold Geelhoed [Arnold. Geelhoed@live.nl] is Credit Director EMEA bij Elsevier BV

Dit artikel is geschreven met behulp van Galal Lutfi en Julie Lane werkzaam als Credit Controller bij Elsevier. Dit artikel is volledig gebaseerd op eigen opvattingen van de heer Geelhoed en geeft niet per se de opvatting van Elsevier of 1 van haar publicaties weer.

Gerelateerde artikelen