3 redenen waarom de prijzen stijgen

De inflatie komt straks weer op zijn pootjes terecht, zegt ECB.

De Europese Centrale Bank (ECB) verwacht dat de inflatie dit jaar boven het gewenste niveau van 2 procent zal uitkomen. Drie factoren jagen de prijsstijgingen op, zegt bankpresident Christine Lagarde.

Ten eerste gaat het om het effect door de heropening van de economieën, waardoor er een grote vraag is naar goederen. Daardoor neemt de druk op producenten toe.

In de tweede plaats zijn er volgens haar verschillende problemen in de leveringsketen. De derde factor heeft te maken met de grotere vraag naar diensten.

De ECB denkt dat na de herstelfase de inflatie weer zal dalen, tot ongeveer anderhalf procent “De fase van herstel van de economie van de eurozone is steeds verder gevorderd”, zei Lagarde. Ze waarschuwde dat “de wereldwijde verspreiding van de Delta-variant van het coronavirus de volledige heropleving van de economie nog kan vertragen”.

De ECB was verder positiever over de economische groei dit jaar. Volgens Lagarde zal de groei dit jaar op 5 procent uitkomen. Dat was bij een eerdere raming nog 4,6 procent. De groei volgend jaar zal iets minder sterk zijn. Hier gaat de ECB nu uit van 4,6 procent waar dat eerder 4,7 procent was.

Als verwacht hield de centrale bank de belangrijkste rentetarieven ongemoeid op een niveau van 0 tot 0,25 procent. Banken blijven 0,5 procent rente betalen op het geld dat ze bij de ECB stallen.

(ANP)