2008 slecht jaar voor Europese IPO’s

De Europese beursgangen hebben een slecht laatste kwartaal van 2008 achter de rug, zowel qua aantal als het geld wat er mee is verdiend. Uit de periodieke IPO (Initial Public Offering) Watch Europe van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC) blijkt dat er 96 procent minder nieuw geld is opgehaald ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

In totaal werd er in het vierde kwartaal van 2008 slechts 1.238 miljoen euro opgehaald. In 2007 bedroeg dat 29.112 miljoen euro. Ook zijn er 73 procent minder beursintroducties geweest. Deze cijfers kenmerken de zwakste periode van beursgangen sinds het eerste kwartaal van 2003, toen het vertrouwen in de markt hard was getroffen door gebeurtenissen in het Midden-Oosten.

Het verlies van vertrouwen is ook kenmerkend voor de afgelopen periode. ‘Het extreme lage peil van Europese beursintroducties het laatste kwartaal continueert het gegeven dat er geen vertrouwen is in de wereldwijde economie,’ zegt Martin Coenen, directeur van de Transaction Services – Capital Markets Group van PWC.

‘Er waren het afgelopen kwartaal slechts twee grote transacties in twee sectoren in Europa, de verzekerings- en energiesector, die van enige betekenis waren. Was het niet voor deze transacties, kon de beursintroductiemarkt de afgelopen periode net zo goed gesloten zijn.’

‘Het is moeilijk te voorspellen wanneer de IPO markt weer op gang komt, gegeven de omvang en diepte van de economische crisis’, aldus Coenen. ‘We verwachten geen teken van het aantrekken van beursgangen voor tenminste het vierde kwartaal van dit jaar. Zelfs dan is de verwachting dat investeerders eerst hun heil zullen zoeken bij IPO’s van bedrijven in hun eigen land, omdat zij dan investeren in zaken en industrieën die ze het beste kennen.’

Gerelateerde artikelen