180 miljard voor Covid-19

Eurozone reserveert 1 procent van het gezamenlijk inkomen voor stimulering economie.

De ministers van Financiën van de eurozone zijn maatregelen overeengekomen waarmee de economie dit jaar ter waarde van 1 procent van het gezamenlijk inkomen (BNI) wordt gestimuleerd. Dat staat gelijk aan circa 180 miljard euro. Eurogroepvoorzitter Mario Centeno zei na afloop van een videoconferentie van de ministers dat zij bereid zijn alle nodige verdere maatregelen te nemen om de economische klappen als gevolg van het coronavirus op te vangen. Minister Wopke Hoekstra sprak van een “zeer massief” pakket.

Het gaat om een serie nationale en Europese maatregelen die al zijn toegezegd of in gang zijn gezet, waaronder financiële steun voor bedrijven en burgers die hun baan (tijdelijk) kwijtraken. Volgens Centeno hebben de eurolanden al zeker 10 procent van het bni aan garantieschema's en uitgestelde belastingen uitgetrokken.

De Europese Investeringsbank kondigde na de conferentie aan 40 miljard euro aan goedkope leningen op korte termijn beschikbaar te stellen voor ondernemingen in zwaar weer, voor noodprojecten in de gezondheidssector en de ontwikkeling van vaccins. Volgens Hoekstra is er sprake van “grote solidariteit” onder de eurolanden.

[trainig_advertorial]

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen