13 sectoren met verhoogd risico op wanbetaling

Wanbetaling is terug van weggeweest
Riskanter zakelijk klimaat vereist scherper financieel risicobeheer

Het zakelijke klimaat in Nederland wordt riskanter, met 13 van de 18 belangrijkste sectoren die een verhoogd risico op wanbetaling vertonen. Dit blijkt uit de jaarlijkse wereldwijde risicoanalyse van kredietverzekeraar Allianz Trade. Dat schrijft het ANP. Voor bedrijven, CFO’s en financieel managers betekent dit dat extra waakzaamheid geboden is bij het beheer van debiteuren en cashflow.

  • Verhoogd wanbetalingsrisico in 13 Nederlandse sectoren
  • Nederland scoort slecht in West-Europese risicoanalyse
  • Waakzaamheid geboden bij betalingen en cashflowbeheer

Volgens Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade, is het risicobeeld van Nederland slechter dan het gemiddelde in de eurozone. Met 13 sectoren die een ‘oranje’ risicoscore krijgen, scoort Nederland het slechtst in West-Europa, na België. Dit maakt het Nederlandse zakelijke landschap uitdagender voor bedrijven en investeerders. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Oorzaken van verhoogde risico’s

De verhoogde risico’s in Nederlandse sectoren worden veroorzaakt door verschillende factoren. Zwakke vraag en overcapaciteit spelen een belangrijke rol, vooral in de industriële sector. Daarnaast kampen sommige sectoren nog steeds met problemen in de toeleveringsketen. Deze omstandigheden dragen bij aan een verhoogd risico op wanbetaling door bedrijven. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Agrifood, retail, bouw en transport

Belangrijke sectoren voor de Nederlandse economie, zoals agrifood, retail, bouw en transport, worden geconfronteerd met specifieke uitdagingen:

Agrifood: Ondanks klimaatuitdagingen en geopolitieke kwesties toont de sector stabiliteit. De wereldwijde marktwaarde zal naar verwachting stijgen, maar hoge energie- en grondstofkosten blijven een uitdaging.

Retail: Retailers compenseren dalende volumes met hogere prijzen, maar staan onder druk door stijgende kosten. De sector blijft conjunctuurgevoelig en kent scherpe concurrentie.

Bouw: Hoewel bouwactiviteiten ondermaats blijven, is er ruimte voor herstel. Structurele ontwikkelingen zoals verduurzaming stimuleren de sector, maar personeelstekorten en regelgeving vormen uitdagingen.

Transport: De sector staat voor grote uitdagingen op het gebied van verduurzaming. Bedrijven die hun vloot sneller verduurzamen, winnen aan concurrentievermogen.

Implicaties voor bedrijven

In het huidige economische klimaat is extra waakzaamheid geboden voor bedrijven. Geeroms adviseert bedrijven om alert te zijn op tijdige betaling van facturen en direct actie te ondernemen bij late betalingen. Dit is cruciaal om liquiditeitsproblemen te voorkomen en financiële stabiliteit te waarborgen.

Internationale context

De Nederlandse situatie moet worden gezien in een bredere internationale context. Allianz Trade verwacht een beperkte wereldwijde economische groei van 2,8% voor dit jaar en volgend jaar. De groei in de VS vertraagt tot 1,7% volgend jaar, terwijl de eurozone uitkomt op 1,4%. De Chinese economie zakt terug tot 4,3% in 2025.

Noodzaak tot aanpassing en risicobeheer

Het verhoogde risico op wanbetaling in veel Nederlandse sectoren onderstreept de noodzaak voor bedrijven om hun risicobeheer aan te scherpen. Financieel managers moeten extra aandacht besteden aan debiteuren- en cashflowbeheer om de financiële gezondheid van hun organisaties te waarborgen. Tegelijkertijd bieden sectoren die profiteren van trends zoals AI en duurzaamheid kansen voor groei en innovatie.

Bepaal jij wat AI voor je doet, of bepaalt AI straks wat jij zult doen? Kom hierover in gesprek op 7 november met 300 vakgenoten en experts tijdens Leadership in Finance Summit 2024 in Amersfoort. Meld je nu gratis aan en ontdek hoe AI jouw rol van finance leader herdefinieert.

Gerelateerde artikelen