10 jaar succes voor subsidieregeling verduurzaming MKB

DEI+ subsidie stimuleert duurzame innovaties en versterkt Nederlandse concurrentiepositie

Nederlandse bedrijven investeerden 1,76 miljard euro in innovaties dankzij de DEI+ subsidieregeling. In tien jaar tijd ontvingen bijna 400 projecten steun voor energie- en klimaatinnovaties. Ruim 60% van de deelnemende bedrijven behoorde tot het mkb. De regeling stimuleert investeringen in duurzame technologieën en draagt bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Dat schrijft het ANP.

  • DEI+ subsidie stimuleert 1,76 miljard euro aan innovatie-investeringen
  • 257 succesvolle projecten afgerond, helft leidt tot marktintroductie
  • Huidige subsidieronde focust op circulaire economie tot november 2024

Van de 395 gesubsidieerde projecten zijn er 257 succesvol afgerond. Bijna de helft van de innovaties is inmiddels in de markt geïntroduceerd. De projecten richtten zich vooral op het verminderen van fossiel brandstofgebruik, efficiënter energiegebruik, groene waterstof en elektrificatie. Deze innovaties dragen bij aan de verduurzaming van de Nederlandse economie.

Volgens een recent rapport van de Europese Commissie behoren Nederlandse bedrijven tot de koplopers in Europa op het gebied van groene innovaties. De DEI+ regeling draagt bij aan deze positie.

Focus op circulariteit in huidige subsidieronde

Momenteel kunnen bedrijven nog subsidies aanvragen voor innovaties op het gebied van circulariteit. Deze projecten, gericht op het hergebruiken van afval als grondstof, kunnen tot 3 miljoen euro subsidie ontvangen. Aanvragen zijn mogelijk tot 1 november 2024. De focus op circulariteit sluit aan bij de groeiende aandacht voor een circulaire economie.

De DEI+ (Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie) is een Nederlandse subsidieregeling die gericht is op het ondersteunen van innovatieve projecten die bijdragen aan energiebesparing, CO2-reductie en de productie van hernieuwbare energie. Hier zijn de belangrijkste kenmerken van de DEI+ regeling:

Doel en focus

De regeling is bedoeld voor ondernemers die:

– Minder energie willen verbruiken in hun productieproces
– Innovatieve technieken ontwikkelen om CO2-uitstoot te verminderen
– Investeren in hernieuwbare energiebronnen

Projecttypen

DEI+ ondersteunt twee hoofdtypen projecten:

1. Pilotprojecten: Voor het testen en verbeteren van innovatieve technologieën in praktijksituaties
2. Demonstratieprojecten: Voor investeringen in praktijktoepassingen van milieuvriendelijke technologieën

Thema’s

Projecten moeten binnen een van de volgende thema’s vallen:

– Afvang, gebruik en opslag van CO2
– Circulaire economie (voor grotere projecten)
– Energie-efficiëntie
– Hernieuwbare energieproductie
– Flexibilisering van het energiesysteem
– Lokale infrastructuur
– Overige CO2-reducerende maatregelen

Subsidiedetails

– Beschikbaar budget: €141 miljoen voor de periode van 21 november 2023 t/m 29 augustus 2024
– Subsidiebedrag: 25% tot 80% van de subsidiabele kosten, afhankelijk van het type project
– Maximale subsidie: €15 miljoen per project voor demonstratieprojecten

Aanvraagproces

– Aanvragen kunnen worden ingediend van 21 november 2023 tot en met 29 augustus 2024
– Beoordeling vindt plaats op volgorde van binnenkomst
– Projecten mogen niet gestart zijn voor de subsidieaanvraag en moeten uiterlijk 6 maanden na toekenning beginnen

De DEI+ regeling is onderdeel van de subsidiemogelijkheden voor energie-innovatie binnen de Topsector Energie en vereist dat aanvragers voldoen aan de algemene voorwaarden van deze sector.

MKB profiteert sterk van DEI+ regeling

Meer dan 60% van de deelnemende bedrijven behoort tot het midden- en kleinbedrijf. Dit toont aan dat de DEI+ regeling ook kleinere ondernemingen in staat stelt te investeren in duurzame innovaties. De subsidie helpt mkb-bedrijven om de financiële risico’s van innovatieprojecten te beperken.

Toekomst van Dei+ regeling onzeker

Hoewel de DEI+ regeling de afgelopen tien jaar succesvol is gebleken, is de toekomst ervan onzeker. Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) zal moeten beslissen over een eventuele voortzetting of aanpassing van de regeling. De resultaten van de afgelopen jaren zullen hierbij ongetwijfeld een rol spelen.

Internationale context

In vergelijking met andere Europese landen loopt Nederland voorop met gerichte subsidies voor energie- en klimaatinnovaties. Volgens een recent rapport van de Europese Commissie behoren Nederlandse bedrijven tot de koplopers in Europa op het gebied van groene innovaties. De DEI+ regeling draagt bij aan deze positie. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoedt u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Financiële impact voor bedrijven

De DEI+ subsidie kan oplopen tot 30 miljoen euro voor demonstratieprojecten en 25 miljoen euro voor pilotprojecten. Het subsidiepercentage varieert tussen de 25% en 50% van de projectkosten, met extra verhogingen mogelijk voor mkb-bedrijven. Deze substantiële steun stelt bedrijven in staat om risicovolle maar potentieel baanbrekende innovaties te ontwikkelen.

Aanvraagprocedure en begeleiding

Bedrijven die interesse hebben in de DEI+ subsidie kunnen terecht bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De RVO biedt advies en begeleiding bij het indienen van projectvoorstellen. Het is raadzaam om vroegtijdig contact op te nemen met de RVO om de kansen op een succesvolle aanvraag te vergroten.

Impact op nederlandse klimaatdoelstellingen

De innovaties die voortkomen uit de DEI+ projecten dragen bij aan de Nederlandse klimaatdoelstellingen. Ze helpen bij het verminderen van de CO2-uitstoot en het efficiënter omgaan met energie. Dit sluit aan bij de ambitie van de Nederlandse regering om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Lessen voor toekomstig innovatiebeleid

De ervaringen met de DEI+ regeling bieden inzichten voor toekomstig innovatiebeleid. Het succes van de regeling toont aan dat gerichte subsidies effectief kunnen zijn in het stimuleren van duurzame innovaties. Deze lessen kunnen worden meegenomen in de ontwikkeling van nieuwe beleidsinstrumenten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Gerelateerde artikelen