De 10 meest naar uitgekeken IPO’s in 2022

De 10 meest naar uitgekeken IPO's in 2022
Voor de internationale beurzen belooft 2022 een dynamisch jaar te worden. Welke IPO’s wekken de interesse?

De wereldeconomie veert geleidelijk terug naar de situatie van voor de pandemie. Nu 2022 net van start is gegaan, is het tijd om eens te gaan kijken welke IPO’s het opvolgen waard zijn. Van sommige bedrijven die binnenkort naar de beurs gaan, wordt nu al een explosieve groei voorspeld. Maxim Manturov, Head of Investment Research bij Freedom Finance Europe, een broker die particulieren de mogelijkheid geeft om deel te nemen aan de grootste beurzen via het platform Freedom24, presenteert de 10 meest naar uitgekeken beursintroducties van 2022.

1. Starlink
Allereerst Starlink. Het bedrijf biedt snelle internetdiensten per satelliet aan die zelfs beschikbaar zijn op de meest afgelegen locaties wereldwijd. Dankzij 4.000 satellieten zal het systeem er ononderbroken werken. In november 2021 zijn er 1.842 satellieten in een baan om de aarde gebracht. Elon Musk kondigde het project in 2015 aan en maakte al in 2020 duidelijk dat er een beursgang aan zat te komen. Ondertussen overschreed het investeringsbedrag in Starlink de 10 miljard dollar al. Musk houdt de financiële indicatoren continu in de gaten, omdat de datum van de beursgang van het bedrijf ervan afhangt. Starlink heeft een kapitalisatie van 72 miljard dollar in 2021 en een totale geplande investering van 20 miljard dollar.

2. TikTok
ByteDance richtte, als reactie op de Amerikaanse sancties, een nieuwe onderneming op: TikTok Global. Het kreeg alle rechten en de code van de gelijknamige applicatie om werk in Amerika te organiseren. Nu al telt het Amerikaanse segment van TikTok meer dan 200 miljoen gebruikers. Het vooruitzicht om bekende organisaties aan te trekken voor de lancering van marketingcampagnes ligt open. Zo kochten Oracle en Walmart al aandelen in het nieuwe bedrijf. De datum van de komende beursgang staat nog niet vast, maar de voorlopige waardering van TikTok komt uit op 50 miljard dollar.

3. Reddit
Reddit is een online platform dat populair geworden is door zijn discussiegroepen. Het is één van de top 20 meest bezochte sites in de wereld. Hier kunnen gebruikers anoniem berichten achterlaten, over elk onderwerp discussiëren en op hun favoriete reacties stemmen. Reddit heeft dagelijks ongeveer 52 miljoen gebruikers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het bedrijf op dit moment gewaardeerd wordt op 10 miljard dollar. Echter wil het online platform bij de beursgang een waarde van 15 miljard dollar bereiken. Reddit bereidt zich op dit moment dus actief voor op de beursgang. Zo zijn – investeringsbankiers en advocaten druk bezig met de voorbereiding van deze IPO.

4. Discord
Discord Inc. biedt gebruikers een gratis berichtendienst met toegang tot spraak- en videogesprekken. De applicatie werd oorspronkelijk ontwikkeld voor gamers, dus werd de nadruk gelegd op minimaal gebruik van hulpbronnen. Nu werkt Discord op verschillende platforms – Windows, iOS, Android en in de browserversie. Er zijn meer dan 140 miljoen gebruikers van de berichtendienst. Discord Inc. wordt gewaardeerd op 7 miljard dollar, maar Microsoft bood onlangs 10 miljard dollar voor het bedrijf. De deal ging echter niet door. Sinds het voorjaar van 2021 wordt er actief gewerkt aan de voorbereiding van de aanstaande beursgang. Zo is de eerste financieel directeur hiervoor al aangesteld. De datum voor de beursgang staat nog niet vast.

5. Instacart
Instacart is een online bezorgdienst voor boodschappen die in de VS op de derde plaats staat na Walmart en Amazon. Het aantal klanten is met de komst van de pandemie aanzienlijk toegenomen. Volgens verwachtingen zou de waardering van Instacart bij de start van de beursgang kunnen oplopen tot 30 miljard dollar. De datum van de beursintroductie is voorlopig verschoven naar 2022-2023. Instacart heeft besloten zich voor nu te richten op het vergroten van de reikwijdte van het marktaandeel.

6. Stripe
Stripe is een online betaaldienst die terecht de duurste in Silicon Valley wordt genoemd. Zo behoort het tot de top 12 van toonaangevende startups van het afgelopen decennium. De dienst heeft duizenden klanten wereldwijd, waaronder Target en Zoom; bedrijven die aan populariteit wonnen tijdens de pandemie. Stripe heeft geen haast om een datum voor de beursgang bekend te maken, maar analisten gokken op 2022 op basis van de financiële resultaten.

7. Klarna
Klarna is één van ’s werelds grootste digitale banken en een privaat Europees fintechbedrijf dat uitgestelde betalingsregelingen aanbiedt voor verschillende retailproducten. Vooral na de uitbraak van de pandemie is er steeds vaker vraag naar deze trend. Het Zweedse bedrijf is actief in meer dan 20 landen en zo’n 90 miljoen mensen zijn reeds gebruiker. De huidige waardering van het bedrijf staat op 46 miljard dollar. Om investeringen aan te trekken, overweegt het management van Klarna om in 2022, met grote waarschijnlijkheid, naar de beurs te gaan.

8. Chime
Chime is in de VS één van de grootste digitale banken met een waardering van 14,5 miljard dollar. Het bedrijf begon terrein te winnen tijdens de pandemie waarbij klanten overschakelden op een online vorm voor transacties met financiële instellingen. Het voordeel van Chime is een gebruiksvriendelijke app die opvalt door zijn gebruiksgemak. Het bedrijf bereidt zich actief voor op de beursintroductie. Al het voorbereidende werk is al gedaan. De exacte datum van de beursgang is nog niet bekend.

9. Databricks
Databricks, het bedrijf dat de beste dataopslag aanbiedt, heeft een open en eenduidig platform voor de opslag van informatie en de uitvoering van kunstmatige intelligentie. Vandaag vertrouwen meer dan 5.000 organisaties wereldwijd, waaronder ABN AMRO, H&M Group, en Shell, hun data toe voor ontwikkeling, lifecycle collaboration en bedrijfsintelligentie aan Databricks. De vertegenwoordigers van het bedrijf geven nog geen informatie over de exacte datum van de beursgang, maar een actieve voorbereiding is al wel gaande. De voorlopige waardering van Databricks is uitgekomen op 28 miljard dollar.

10. Impossible Foods
Impossible Foods is een groot Amerikaans bedrijf dat plantaardige veganistische producten ontwikkelt en produceert. De organisatie kwam op de markt met een vleesvervanger en een hamburger, die al snel populair werden bij de consument. Impossible Foods werkt nu ook aan een lijn zuivelproducten. De vraag naar gezonde en plantaardige voeding neemt elk jaar toe, waardoor het aantal veganisten wereldwijd alleen maar toeneemt. Impossible Foods wordt nu al gewaardeerd op 8,4 miljard dollar, maar zou bij zijn beursgang wel eens 10 miljard dollar waard kunnen zijn. De datum van de IPO van het bedrijf is nog niet bekend.

Naast de hierboven genoemde bedrijven zijn er nog andere verwachte debutanten die in 2022 zullen schitteren. Deze omvatten Mercury Retail Group, Sotheby’s en anderen. Wie weet duiken er nog wel interessante introducties op, maar dit waren alvast de eerste voorspellingen van het jaar

Gerelateerde artikelen