10 Ai-risico’s voor de CFO

10 risico's van AI voor de CFO

Ai is niet meer weg te denken uit de maatschappij; overheidsmaatregelen, innovaties en concurrentie en andere incentives dwingen CFO’s en financieel directeuren zich een beeld te vormen over Ai in het algemeen en de toepassing van Ai binnen de organisatie in het bijzonder; voor zowel de korte termijn als de lange termijnstrategie.

Toch blijkt dat het nog moeilijk is om een duidelijk, relevant en bruikbaar beeld te vormen van Ai. Reden voor FM.nl om de belangrijkste risico’s van de Amerikaanse adviseur Jack McCullough aan het adres van financieel bestuurders op een rijtje te zetten (zodat concrete maatregelen kunnen worden genomen om deze risico’s beheersbaar te houden); [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


FM.nl stuurt 3x per week het belangrijkste financiële nieuws, de interessantste interviews en alle relevante events & bijeenkomsten voor financieel professionals in een overzichtelijke nieuwsbrief.

Wilt u óók op maandag, woensdag en vrijdag in één oogopslag volledig overzicht hebben van alles wat in finance speelt? Meld u dan nu aan voor onze unieke nieuwsbrief en blijf op de hoogte van al het vaknieuws dat belangrijk is, artikelen die inspireren en informatie die de concurrentie op afstand houdt.


  1. Gegevensbeveiliging en privacy. CFO’s moeten robuuste beveiligingsmaatregelen implementeren om gevoelige financiële gegevens te beschermen. Het aanpakken van potentiële risico’s in verband met gegevensinbreuken en ongeautoriseerde toegang is cruciaal voor het behouden van vertrouwen en naleving van de regelgeving inzake gegevensbescherming.
  2. Ethische implicaties. Het begrijpen van de ethische implicaties van Ai-algoritmen en besluitvorming is van het grootste belang. CFO’s moeten transparantie en rechtvaardigheid bevorderen in Ai-aangedreven financiële processen en ethische richtlijnen vaststellen om vooringenomenheid te verminderen en verantwoord gebruik van Ai te waarborgen.
  3. Naleving van regelgeving. Het waarborgen van naleving van financiële regelgeving bij de implementatie van Ai is essentieel. CFO’s moeten potentiële juridische en regelgevende risico’s in verband met Ai monitoren en aanpakken, interne controles instellen om aan nalevingsvereisten te voldoen.
  4. Cyberbeveiliging. Robuuste cyberbeveiligingsmaatregelen zijn noodzakelijk om te beschermen tegen Ai-gerelateerde bedreigingen. Het monitoren van Ai-systemen op mogelijke kwetsbaarheden en op de hoogte blijven van evoluerende cyberdreigingen zijn kritieke aspecten van het beveiligen van financiële activiteiten.
  5. Vertekening door algoritmische vooringenomenheid. Het aanpakken van mogelijke vooroordelen in Ai-algoritmen is cruciaal om eerlijke en onbevooroordeelde besluitvorming te garanderen. CFO’s moeten maatregelen nemen om onbedoelde gevolgen te beperken en het ethische gebruik van Ai in financiële processen te garanderen.
  6. Schaalbaarheid en flexibiliteit. CFO’s moeten de schaalbaarheid en flexibiliteit van Ai-oplossingen beoordelen om ervoor te zorgen dat ze zich kunnen aanpassen aan de veranderende behoeften en groei van de organisatie.
  7. Selectie van Ai-leveranciers. Het evalueren en selecteren van AI-leveranciers op basis van expertise en betrouwbaarheid is essentieel voor een succesvolle toepassing van Ai. Samenwerken met gerenommeerde leveranciers garandeert de implementatie van hoogwaardige Ai-oplossingen.
  8. Verandermanagement. Het ontwikkelen van strategieën voor verandermanagement is noodzakelijk voor een soepele overgang naar Ai-implementatie binnen de organisatie. CFO’s moeten ervoor zorgen dat werknemers voldoende zijn voorbereid op de veranderingen die Ai met zich meebrengt voor hun rollen en verantwoordelijkheden.
  9. Filling the Skill Gap De implementatie van generatieve Ai kan leiden tot een vaardigheidskloof binnen de financiële afdeling. Naarmate Ai-gedreven automatisering repetitieve taken overneemt, kunnen sommige financiële professionals hun rol zien evolueren of zelfs overbodig worden.
  10. Aanpassing personeelsbestand. CFO’s moeten deze uitdaging proactief aangaan door te investeren in uitgebreide programma’s voor de ontwikkeling van hun personeelsbestand, werknemers bij te scholen om Ai-technologieën te omarmen en hen in staat te stellen zich te richten op hoogwaardige, strategische taken die de Ai-mogelijkheden aanvullen.

Overheid, klanten, keten(partners) en rest van maatschappij verwachten dat bedrijven komende jaren duurzamer, sociaal bewuster en integer bestuurd worden. Vanwege een tekort aan kennis & kunde over de toepassing van deze uiteenlopende ESG-normen, staan bedrijven voor uitdagingen die alleen aangepakt kunnen worden door werknemers op te leiden en bedrijfsbestuurders te informeren en te trainen -al dan niet in de vertrouwde beslotenheid van een netwerk. NBA Opleidingen, Sijthoff Educatie en het Amsterdam Institute of Finance bieden hiervoor zowel ééndaagse als méérdaagse (online en locatie) trainingen, opleidingen en cursussen die door gerenommeerde docenten uit binnen en buitenland verzorgd worden. Meld uzelf of uw personeel daarom nu aan voor informatie over de vele mogelijkheden, zodat u de regelgeving en concurrentie voor blijft.


Gerelateerde artikelen