1 op 5 ICT’ers vreest voor reorganisatie of ontslag

Meer dan één op de vijf ICT'ers vreest een reorganisatie of ontslag ondanks dat er een toenemende vraag aan IT'ers is. Dit blijkt uit een onderzoek gehouden door Berenschot en beroepsvereniging voor IT'ers Ngi-NGN.

Van de 1300 ondervraagde professionals maakt 22 procent zich zorgen over ontslag of reorganisatie. Daarentegen verwacht de helft van de IT’ers dat er de komende vijf jaar meer krapte op de arbeidsmarkt voor IT’ers ontstaat. 
Volgens Maarten Emons, bestuurslid van Ngi-NGN, komen de zorgen voort uit de veranderende werkzaamheden voor ICT’ers. “Je ziet dat de IT-markt heel erg dynamisch is en er continu een verandering gaande is in de capaciteiten en skills die van IT-professionals gevraagd worden. De vraag naar IT’ers neemt dus niet af, maar verandert wel. Daardoor valt te verklaren dat de vraag naar IT’ers stijgt én er tegelijkertijd veel IT’ers zich zorgen maken om hun positie.”
In de komende jaren zal vooral de vraag naar softwareontwikkelaars en -beheerders toenemen. Ook de vraag naar IT-managers, projectleiders en beleidsmedewerkers zal toenemen, zo blijkt uit het onderzoek. Bijna 90 procent van de IT’ers noemt sfeer en collegialiteit het belangrijkst in het werk. Daarna volgt de mate waarin zij worden uitgedaagd (80 procent), de flexibiliteit van de werktijden (70 procent) en salaris (68 procent). 

Gerelateerde artikelen