1 miljard dollar voor Amerikaanse beursnotering digi-mediatak FC Barcelona

Het mediabedrijf van de Spaanse voetbalclub CF Barcelona fuseert voor 1 miljard dollar met het beursgenoteerde Mountain & Co I Acquisition Corp. Omdat Mountain & Co I Acquisition Corp een beursgenoteerd bedrijf is zonder veel activiteiten, komt de fusie neer op een entree op de beurs van Barca Media middels een special purpose acquisition company (SPAC).

  • bedrijf verzorgt digitale media FC Barcelona
  • SPAC-transactie van 1 miljard dollar
  • aandeel aan New Yorkse Nasdaq genoteerd

Barça Media publiceert digitale content en uitzendingen rondom de Catalaanse voetbalclub. FC Barcelona wordt door marketeers en overige experts gezien als een van de populairste voetbalclubs ter wereld. Het bedrijf produceert videocontent, interviews, hoogtepunten uit wedstrijden en documentaires.


Een SPAC staat voor Special Purpose Acquisition Company. Dit is een bedrijf dat naar de beurs gaat om kapitaal op te halen om later, meestal binnen twee jaar, een overname of fusie te kunnen financieren. Het gaat vaak om bedrijven zonder bedrijfsactiviteiten. Vandaar dat SPAC’s ook wel bekend staan als blanco cheque bedrijven.


Volgens de Engelstalige website investment.com heeft de huidige voorzitter van FC Barcelona, Joan Laporta, zich positief uitgelaten over transactie. Het nieuwe bedrijf wordt gewaardeerd op ongeveer miljard dollar en zal geleid worden door de Spanjaard Toni Cruz. Na afronding van de transactie zullen de gewone aandelen van de gecombineerde onderneming naar verwachting genoteerd staan aan de NASDAQ onder het tickersymbool “BRME”.

Bij de club speelt onder meer de Nederlandse voetballer Frenkie de Jong. Of de portretrechten, beeldrechten en overige rechten van spelers onder gebracht worden in de beursgenoteerde onderneming is niet duidelijk.


Lees ook: