De belangstelling voor cashflow management is in de financiële crisis steeds verder toegenomen. Ondernemingsresultaten staan onder druk, financiering is lastiger te krijgen, het aantal bedrijfsfaillissementen is hoog en het ondernemersvertrouwen daalt. Wat moet u als onderneming in deze tijden doen om de financiële huishouding op orde te krijgen en te houden? 5 inspirerende praktijkvoorbeelden.
Momenteel is er weinig vraag naar (her)financieringen, stelt ratingexpert Fritz Witt. Maar zodra de economie weer aantrekt, krijgen banken problemen om aan het volume tegemoet te komen. Wanneer dit probleem zich manifesteert, zullen MKB-obligatieleningen aan de beurs een grote vlucht gaan nemen. De aandacht voor ratings zal daarmee ook toenemen, want ratings zijn behalve het ultieme stuurinstrument ook een basisvoorwaarde voor deze vorm van financiering.
Het omlaag brengen van het werkkapitaal is inmiddels een gemeengoed geworden voor veel ondernemingen. Veel successen worden bereikt door gerichte acties. Voor deze organisaties is de uitdaging om werkkapitaal optimalisatie als een permanent proces binnen de organisatie in te bedden. Een dergelijk proces vereist mobilisering van een groot deel van de organisatie. In dit artikel geeft ik aan welke ingrediënten hiervoor vereist zijn.
Cash- en liquiditeitsmanagement staan in de belangstelling, maar bij veel bedrijven ontbreekt adequaat inzicht in de cashflows. In dit artikel behandelt expert Tony de Jonker een aantal best practices die u kunt gebruiken bij het maken van een effectieve liquiditeitsprognose. Eerst verstrekt hij algemene richtlijnen en vervolgens gaat hij in op specifieke richtlijnen voor het maken van een rekenmodel met behulp van Excel.
De huidige marktomstandigheden vragen veel van Nederlandse ondernemers. Ondanks de economische crisis hebben exporteurs de afgelopen jaren kunnen profiteren van de toegenomen vraag uit het buitenland. Zo is de export naar landen buiten Europa de afgelopen 15 jaar met maar liefst 80% toegenomen. Voor ondernemers is het hierdoor nog belangrijker geworden de mix van risicobeheersing en werkkapitaalbeheer te optimaliseren.
Cash is nog immer king! De meeste ondernemingen hebben inmiddels actie ondernomen om hun cash positie te verbeteren. Ze zijn, na het doorvoeren van besparingen op uitgaven, begonnen bij het werkkapitaal in de vorm debiteuren en voorraden. Dat waren ook de elementen waarop het eerste deel van dit artikel was gericht.
Cash is king! Cash is belangrijk, voor elke business... In perioden van economische teruggang of zelfs recessie wordt cash nog belangrijker. Een van de redenen daarvoor is gelegen in de toename van risico's tijdens een dergelijke teruggang: risico's van faillissement bij klanten, risico's van onverkoopbare voorraden. Cash in onnodig hoge voorraden of bij niet-betalende klanten laten vastzitten is dus risicovol.
Meld je aan voor de nieuwsbrief Ontvang waardevolle artikelen, checklists, interviews en whitepapers in je mailbox.
Kan ik je van dienst zijn met een toelichting of advies? Bel of mail gerust. Ik neem graag de tijd voor je.
Daan Commandeur Partner Manager
0628068433 daancommandeur@sijthoffmedia.nl