Rendement zorginstellingen blijft afnemen; onvoldoende buffer voor gevolgen coronacrisis, zegt EY.

Zorginstellingen komen naar verwachting volgend jaar in de problemen als ze financiële gevolgen van de coronacrisis moeten opvangen. Het gemiddeld rendement van zorginstellingen daalt naar 1,46 procent en dat geeft de instellingen te weinig financiële slagkracht. De daling was de derde op rij, naar 1,55 procent in 2018 en 1,73 procent in 2017.

Dat concludeert EY vandaag na analyse van jaarverslagen van 453 Nederlandse zorginstellingen met meer dan 5 miljoen euro omzet. Volgens het onderzoek neemt ook het verzuim onder zorgpersoneel tot recordhoogte toe. Het verloop onder personeel en de inzet van externen is wel licht gedaald.

"Hoewel dit rendement voor de meeste instellingen voldoende is om nu aan de afspraken met banken te voldoen, geeft dit onvoldoende buffer om de impact van corona op te vangen," stelt Ralph Poulssen, associate partner bij EY Montesquieu en één van de onderzoekers. "Wij verwachten dan ook dat veel zorginstellingen eind 2020 met hun bank in gesprek moeten om een zogenoemde 'waiver' aan te vragen voor het niet kunnen voldoen aan alle kredietverplichtingen."

Word in 7 dagen volwaardig controller

Werk jij als financial en wil je als (business) controller aan de slag? Met de leergang Controlling breng je jouw financiële en strategische inzicht naar een hoger niveau, zonder dat je een volledige hbo- of postdoc-opleiding hoeft te volgen. Daarnaast profiteer je van een gunstige 15% korting. 

Bekijk het programma

(bron: ANP)