‘Wetsvoorstel schadevergoeding bedrijfsleven kan beter’

Het wetsvoorstel Nadeelcompensatie & schadevergoeding, dat de schadevergoeding regelt voor ondernemers die getroffen zijn door overheidsbesluiten, lost problemen voor het bedrijfsleven niet op. Vooral de berekening van de nadeelcompensatie en de bewijslast zijn knelpunten voor ondernemers.

Dat schrijven de ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan minister Opstelten van Veiligheid en Justitie.

Wetsvoorstel
De Eerste Kamer behandelt op 29 januari het wetsvoorstel dat een financiële compensatie regelt bij rechtmatige overheidsbesluiten zoals wegopbrekingen. Op zich zijn de ondernemersorganisaties blij dat er een voorstel op tafel ligt. Dat zorgt voor een gewenste uniformering van de verzoekprocedures.

Knelpunten
Wel vragen de organisaties aandacht voor de belangrijke knelpunten die in de praktijk ontstaan als ondernemers een dergelijk verzoek in willen dienen. De drempels zijn extreem hoog, of onduidelijk. Zo moet bijvoorbeeld volgens een eis de geleden schade hoger zijn dan 15 procent van de omzet. Slechts schade boven die drempel komt voor een vergoeding in aanmerking.

Bedrijfsrisico
Dat een ondernemer een deel van de geleden schade voor eigen rekening neemt, hoort bij een normaal bedrijfsrisico. Maar een drempel van 15 procent is een te zware eis. Dat zorgt ervoor dat bedrijven geen schadevergoeding ontvangen, terwijl het daarbij toch om hoge bedragen gaat. Daarnaast ligt de bewijslast alleen bij de ondernemer. Dat is een ingewikkeld proces en kost veel tijd. Daarbij is het lastig te voorspellen of de procedure succes heeft.

Nieuw systeem
De ondernemersorganisaties stellen voor dat de Eerste Kamer deskundigen benoemd die een nieuw systeem uitwerken, waarbij redelijke en voorspelbare uitkomsten te voorschijn komen tegen acceptabele kosten.

Bron: VNO-NCW

Gerelateerde artikelen