Wet DBA: kabinet wil zzp’ers en brancheverenigingen beter informeren

Het kabinet wil meer duidelijkheid gaan geven over de omstreden nieuwe regels rond zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers). Rond een half miljoen zelfstan

Dat beloofde verantwoordelijk staatssecretaris Eric Wiebes donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Door felle kritiek op de nieuwe zogenoemde wet DBA zag de bewindsman zich al genoodzaakt de handhaving tot zeker 1 januari 2018 op te schorten. Veel opdrachtgevers vinden de regels onduidelijk en vrezen voor naheffingen van de fiscus, en verstrekken daarom zzp'ers geen opdrachten meer. Wiebes hoopt die angst te kunnen wegnemen.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is de chaos compleet. Hij maande tot haast: “Zelf veroorzaakte problemen moet je niet over de verkiezingen heen tillen.'' Ook Steven van Weyenberg (D66) sprak van chaos en eiste snel helderheid.

“Het veld snakt naar zekerheid'', aldus PVV'er Tony van Dijck: “De strijd tegen schijnzelfstandigheid is uitgemond in een strijd tegen zelfstandigheid.'' Ook SP'er Farshad Bashir sprak van een gedrocht en ziet de wet DBA het liefst in de prullenbak verdwijnen.

Wiebes liet al weten dat de Belastingdienst alleen in uitzonderlijke gevallen de wet zal handhaven. Zzp'ers van wie de werkverhouding met de opdrachtgever niet geheel duidelijk is, hebben niet te vrezen voor boetes en naheffingen. Dat geldt niet voor zo'n tien frauduleuze opdrachtgevers in sectoren met laagbetaalde banen. Het kan daar gaan om ernstige concurrentievervalsing of uitbuiting.

Wiebes wil de komende tijd gebruiken voor het zoeken naar oplossingen. Zo kan de verouderde wetgeving over het arbeidsrecht worden aangepast.
 

(ANP)

Gerelateerde artikelen