Wat kunnen we verwachten van duurzaamheidsverslaglegging in 2022?

De vele ESG-verslagleggingsnormen helder uitgelegd
De CEO van GRI reflecteert op de prestaties van het afgelopen jaar en de uitdagingen die komen gaan.

Lees ook: Duurzaamheidsrapportages: hoe word ik als CFO wegwijs in de ‘alfabetsoep’?

Nu 2021 ten einde komt, onderzoekt Eric Hespenheide, interim-CEO van GRI, die de organisatie eind dit jaar zal verlaten, hoe het wereldwijde landschap voor duurzaamheidsverslaglegging in 2021 is geëvolueerd. Hij blikt ook vooruit op wat het nieuwe jaar kan brengen in het kader van GRI’s opdracht om transparantie te leveren over de impact die organisaties hebben op de economie, het milieu en de mensen. Het GRI (Global Reporting Initiative) is de internationale organisatie die richtlijnen voor duurzaamheidsverslaggeving opstelt.

De GRI-normen zijn dit jaar aanzienlijk ontwikkeld. De herziene universele standaarden die naast de eerste GRI-sectorstandaard voor olie en gas zijn gepubliceerd, evenals vorderingen in sectorstandaarden voor kolen, mijnbouw, landbouw, aquacultuur en visserij, evenals een bijgewerkte biodiversiteitsstandaard. Wat betekenen deze veranderingen voor ’s werelds meest gebruikte standaarden voor duurzaamheidsverslaglegging?

“Het proces voor het vaststellen van standaarden voor GRI stopt nooit: onder leiding van de Global Sustainability Standards Board herzien we de normen voortdurend, inspelend op de groeiende transparantieverwachtingen voor duurzaamheidsimpact. De herziene Universele Standaarden zullen de reikwijdte en relevantie van alle GRI-rapportages vergroten – van hoe organisaties hun materiële onderwerpen bepalen tot het leveren van de eerste en enige standaarden die intergouvernementele instrumenten weerspiegelen voor due diligence en mensenrechtenrapportage.

Ons sectorprogramma is ambitieus en breed opgezet en ik ben verheugd dat we een goede start hebben gemaakt na de lancering van de Oil & Gas Sector Standard, GRI 11. Het werk om verdere sectorstandaarden te leveren, te beginnen met die met de hoogste impact, zal volgend jaar vlot van start gaan. De update van onze biodiversiteitsstandaard komt op het juiste moment, gezien de groeiende bezorgdheid over de bedreigingen waarmee dier- en plantsoorten en gebieden over de hele wereld worden geconfronteerd.”

Van de inzet van de Europese Commissie voor het leveren van nieuwe EU-normen voor duurzaamheidsrapportage, waarvoor GRI werd aangesteld als mede-constructeur, tot de lancering door de IFRS Foundation van een raad voor duurzaamheidsnormen. Er zijn veel veranderingen voor organisaties om van op de hoogte te zijn. Wat kan er in 2022 worden verwacht?

“We begrijpen dat sommige bedrijven mogelijk bezorgd zijn over nieuwe rapportagevereisten, maar ik heb er vertrouwen in dat we de openbaarmaking van hoge kwaliteit kunnen opdrijven zonder onnodige rapportagelast. We verwachten dat de nieuwe EU-normen nauw aansluiten bij GRI, zoals blijkt uit de betrokkenheid van de European Financial Reporting Advisory Group bij ons updateproces over biodiversiteit.

De plannen van de IFRS om op beleggers gerichte informatieverschaffing over duurzaamheid te ontwikkelen zijn welkom, aangezien het de potentie heeft om de financiële verslaggeving te versterken. Naast duurzaamheidsrapportage, zoals mogelijk gemaakt door GRI, moeten beide pijlers op gelijke voet staan als onderdeel van een robuust en geconsolideerd bedrijfsrapportagesysteem. In 2022 zullen we met alle partijen samenwerken om dit doel te bereiken.”

U stapte dit jaar over van voorzitter van de Raad van Bestuur naar Interim CEO, voorafgaand aan de benoeming van Eelco van der Enden tot nieuwe CEO van GRI per 1 januari. Hoe ziet u, na tien jaar dienst in verschillende bestuurs- en leidinggevende functies, zowel uw erfenis als de toekomstperspectieven voor GRI?

“Ik ben zeer vereerd dat ik de kans heb gehad om bij te dragen aan de groei van GRI en de voortdurende missie te ondersteunen om organisaties te helpen verantwoordelijkheid te nemen voor hun impact. In deze periode is GRI geëvolueerd van het verstrekken van richtlijnen voor duurzaamheidsrapportage tot de wereldwijd erkende en toonaangevende normsteller die we vandaag zijn.

Ik heb er alle vertrouwen in dat – ondersteunt door een eersteklas team en onder het nieuwe leiderschap van Eelco – de bouwstenen aanwezig zijn om het GRI een steeds invloedrijkere rol te laten krijgen en de overgang te voltooien van primair een transparantietaak naar een missie om organisaties verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun effecten en zorgen voor maatregelen die duurzame ontwikkeling bevorderen.”

Gerelateerde artikelen