Waarom Windows 11 een flop is geworden

Chaotische uitrol, vreemde eisen, miscommunicatie, bugs en weinig noodzaak.

Windows 11 werd gelanceerd in oktober vorig jaar. Maar het besturingssysteem is door slechts 0,21 procent van de pc-gebruikers in gebruik genomen. De versie heeft minder gebruikers dan Windows XP (uitgebracht in 2001) met 3,62 procent en Windows 8 (2012) met 0,95 procent.

Dit blijkt uit onderzoek van het Belgische IT-bedrijf Lansweeper. Dat verklaart ook waarom het besturingssysteem zo weinig fans heeft. Microsoft  besloot om de release in meerdere fasen te voltrekken, in plaats van uitrollen op alle toestellen waarmee het in contact stond. Slechts weinig pc’s konden daardoor profiteren van Windows 11. Dit waren voornamelijk pas uitgebrachte pc’s of zeer recente toestellen.

Oudere pc’s zouden vanaf volgend jaar een uitnodiging moeten ontvangen om te upgraden naar Windows 11. Ook hier zullen de uitnodigingen in fases worden verstuurd, hoewel het precieze tijdschema dat Microsoft heeft vastgesteld nog niet bekend is.

Maar volgens Lansweeper is het grootste probleem met Windows 11 is een van de eisen voor installatie. Om Windows 11 goed te kunnen installeren moet op de pc de Secure Platform Module (SPM) versie 2.0 geactiveerd zijn. Een onderdeel dat ontbreekt in veel computers. De communicatie hierover was lang niet voor iedereen helder.

Weinig Windows-gebruikers zijn bereid om een nieuwe computer te kopen om te profiteren van de nieuwe functies van Windows 11. Microsoft heeft bovendien verzekerd dat Windows 10 tot 2025 updates zal blijven ontvangen.

De nodige bugs hebben niet bijgedragen tot het omarmen van Windows 11. Eerdere onderzoeken spraken van een hoger gebruik van Windows 11, zoals onderzoek van AdDuplex. Dat sprak van een adoptie van 5%.

Maar dat onderzoek was gebaseerd op 60.000 pc’s, terwijl het onderzoek van Lansweeper gebaseerd is op 30 miljoen apparaten.