Waar kan ik mijn 40.000 gulden studieschuld gecompenseerd krijgen?

Selectief compenseren op kosten van de schatkist leidt zichtbaar tot passiviteit bij veel van de betrokkenen.

Het leenstelsel wordt afgeschaft en de basisbeurs keert in 2023 terug. Dat staat in het coalitieakkoord van de nieuwe regering. Om de studenten ‘te compenseren’ die tussen 2015 en 2022 (zijn) gaan studeren, is 1 miljard euro uitgetrokken.

Veel studenten inclusief de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) hebben duidelijk last van het zogenaamde Calimero-effect: ‘’het is niet eerlijk, oh nee’ en wentelen zich in hun slachtofferrol.

Het resultaat van deze eeuwige Nederlandse ziekte van de grootste partijen en de meerderheden in de Tweede Kamer? Het ‘alles gecompenseerd krijgen’ leidt alleen tot ‘wie heeft mijn kaas gestolen’ gedrag op kosten van de belastingbetaler, waaronder veel zelfstandige ondernemers en studenten die wel hebben geleerd hun eigen broek op te houden, hebben gespaard, op tijd hun verdienmodel hebben aangepast aan de coronacrisis en niet-nood-zakelijke kosten hebben geschrapt.

En als je het hebt over #followyourmoney, dan is deze compensatie helemaal interessant omdat ik ook studenten ken die onbeperkt hebben bij geleend tegen 0 procent in het oude systeem, dat geld opzij hebben gezet en dat geld vervolgens hebben gebruikt om goedkoper een huis te kunnen kopen. En ik ken eveneens studenten die dat ook hebben gedaan, er Bitcoins van hebben gekocht op het goede moment en daar een aardige winst mee hebben behaald.

Dat selectief compenseren op kosten van de schatkist leidt zichtbaar tot passiviteit bij veel van de betrokkenen, inclusief bij de leiding van grote bedrijven als KLM. En dat compenseren bevordert evenmin je veerkracht en je doorzettingsvermogen als student of CEO om in het leven met tegenslagen om te kunnen leren gaan.

Ik zou zeggen: ga gewoon bij je studie werken en pak alles aan zoals ik gedaan heb van 1975 t/m 1983 en mijn kinderen ook. Mijn moeder vond het vreselijk dat ik schoonmaakwerk tussen ‘emigranten’ ging doen, vakken ging vullen en uien ging pellen, maar mijn vader zei ‘dan gaat hij tenminste doorleren’. En mijn vader heeft gelijk gekregen. Mooi toch? En toen ik op mijn 28e mijn eerste vaste baan kreeg na in mijn vrije tijd ICT-opleidingen te hebben gevolgd, heb ik alles afbetaald.

P.s.: Kan iemand me trouwens vertellen waar ik mijn 40.000 gulden studieschuld gecompenseerd kan krijgen? Ik was tussen 1975 en 1983 namelijk het slachtoffer van een onrechtvaardige verhoging van het collegegeld, mijn vader was failliet gegaan en zijn accountant had er een rommeltje van gemaakt, waardoor ik aan het begin van mijn studie geen studiebeurs kon krijgen. Als ik niet gecompenseerd word, vind ik dat ‘niet eerlijk’. Waarom de huidige studenten wel en ik niet?

Tony de Bree werkte 26 jaar in de financiële dienstverlening, waaronder bij Corporate IT-strategie, corporate venturing, e-commerce & compliance. Hij is digital strategy & change consultant voor corporates, het MKB & ondernemingsraden. Daarnaast is hij online ondernemer, business coach, spreker, gastdocent en auteur van een aantal boeken waaronder ‘Dagboek van een bankier’, ‘De scale-up blueprint‘, ‘Overlevingsstrategie voor startups’ en ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie

Gerelateerde artikelen