Creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard hebben meerdere Russische financiële instellingen van hun netwerk geblokkeerd.

Daarmee voldoen de Amerikaanse bedrijven aan de sancties die zijn opgelegd tegen Rusland vanwege de invasie in Oekraïne.

De sancties zouden de creditcardmaatschappijen ook verplichten om de toegang tot het netwerk op te schorten voor Russen en Russische instellingen die op een zwarte lijst staan. De Verenigde Staten hebben onlangs verschillende Russische financiële bedrijven aan de lijst toegevoegd, waaronder de centrale bank van het land en de op één na grootste kredietverstrekker VTB.

Visa zei dat het onmiddellijk actie heeft ondernomen om ervoor te zorgen dat de sancties worden nageleefd. Het bedrijf voegde eraan toe dat het 2 miljoen dollar zal doneren voor humanitaire hulp. Mastercard beloofde ook 2 miljoen dollar bij te dragen.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Europa en Canada kondigden afgelopen weekend nieuwe sancties tegen Rusland aan, waaronder het blokkeren van de toegang van verschillende Russische kredietverstrekkers tot het internationale betalingssysteem SWIFT. Veel westerse banken, luchtvaartmaatschappijen en andere organisaties hebben ondertussen de banden met Rusland verbroken omdat ze de acties van het land onaanvaardbaar vinden. Europese landen en Canada hebben ook hun luchtruim gesloten voor Russische vliegtuigen.