Verzekeraars moeten zich nu klaarmaken voor de toekomst

Na de tijdsintensieve doorvoering van Solvency II, en een paar jaar voordat IFRS 17 moet worden geïmplementeerd, is er bij verzekeraars nu financiële ruimte en tijd om te werken aan margeverbetering, te zoeken naar groeimogelijkheden en de kapitaalstructuur te verbeteren.

Dat stelt Deloitte in haar nieuwe rapport over de verzekeringsbranche ‘New winds of opportunity’.
 
Volgens Deloitte is een nieuwe tijd aangebroken voor verzekeraars. De Nederlandse verzekeringsbranche heeft onrustige jaren achter de rug met groeiende concurrentie en een financiële crisis die heeft geleid tot een langdurig lage rente. Na een lange overgangsperiode is de Europese richtlijn Solvency II nu grotendeels geïmplementeerd en maakt deze deel uit van de dagelijkse bedrijfsvoering binnen de sector.
 
“Het heeft tijd gekost maar verzekeraars hebben de noodzakelijke beslissingen genomen en we zien dat de echte verandering begint plaats te vinden,” aldus Marco Vet, partner en verzekeringsexpert bij Deloitte.
 
Robotics
De eerder genoemde ontwikkelingen in de sector hebben verzekeraars gedwongen om hun business modellen tegen het licht te houden en zich te verdiepen in nieuwe technologieën. Deloitte ziet een toegenomen focus op kosten-efficiëntie door middel van automatisering en robotica.
 
Marco Vet: “Het is interessant om te zien hoe snel er winst te behalen is met Robotic Process Automation. Een technologie die verzekeraars nog veel efficiënter kan maken als deze wordt geoptimaliseerd.”
 
Blockchain
Ook blockchain-technologie heeft de verzekeringsbranche veel te bieden. Het gebruik van de blockchain kan de transparantie vergroten, de rol van derden verkleinen en veilige real-time acties in polissen mogelijk maken. Een voorbeeld: door polisgegevens in een smart contract op de blockchain te registreren, kan een automatische betaling worden geactiveerd zodra een vlucht vertraagd of geannuleerd is.

“De Nederlandse verzekeringssector zit meer en meer bovenop deze technologische ontwikkelingen, en lijkt daarmee op de weg terug richting duurzame groei,” aldus Marco Vet.

Gerelateerde artikelen