Veranderingen pensioenregels voor helft werkgevers nog niet duidelijk

Acht op de tien Nederlandse werkgevers weten dat ze hun pensioenregeling moeten aanpassen, maar de helft weet nog steeds niet exact wat zij moeten wijzigen. Een op de zeven organisaties weet bovendien niet of zijn huidige pensioenregeling voldoet aan de nieuwe regels.

Dat is opvallend, want de versobering van het fiscale kader, waar de Eerste Kamer onlangs mee instemde, heeft gevolgen voor bijna alle pensioenregelingen. De wijzigingen gelden per 1 januari 2015. Dat geeft werkgevers nog maar zes maanden de tijd.
Dat blijkt uit onderzoek van Aon Hewitt onder 2.000 Nederlandse werkgevers.
Werkgevers hebben nog veel werk te verzetten
“Veel werkgevers hebben de pensioenregeling net aangepast op de vorige stelselwijziging,” stelt Frank Driessen, Chief Commercial Officer bij de afdeling Retirement & Financial Management van Aon Hewitt. “Zij worden nu geconfronteerd met een zeer korte periode om ervoor te zorgen dat zij ook aan de nieuwste regels voldoen. Aangezien bijna alle pensioenregelingen moeten worden aangepast, is er nog veel werk te verzetten.”
Pensioenregelingen die niet tijdig zijn aangepast, zijn fiscaal bovenmatig. Voor bovenmatige regelingen zijn de premies niet langer fiscaal aftrekbaar en geldt een boeteregeling.
Pensioenopbouw boven 100.000 euro
Driessen adviseert werkgevers snel in kaart te brengen welke wijzigingen zij in ieder geval moeten doorvoeren. Uit het onderzoek van Aon Hewitt blijkt bijvoorbeeld dat acht op de tien werkgevers medewerkers in dienst hebben met een salaris boven de 100.000 euro. Boven die grens kan per 1 januari 2015 fiscaal geen pensioen meer worden opgebouwd.
“Analyseer en bespreek met betrokkenen welke alternatieven er zijn,” adviseert Driessen. Een van de mogelijkheden is ‘netto pensioensparen’, waarbij medewerkers vrijwillig kunnen sparen vanuit hun netto-inkomen. Uit het onderzoek van Aon Hewitt blijkt echter dat 60% van de werkgevers voorkeur heeft voor alternatieven. Een op de drie heeft bijvoorbeeld voorkeur voor een compensatie aan zijn medewerkers boven op het salaris.
Tweedeling werknemers
Uit het onderzoek van Aon Hewitt blijkt verder dat bij een op de zes werkgevers voor nieuwe werknemers een andere pensioenregeling geldt dan bestaande werknemers. Bij deze werkgevers komt een derde van de nieuwe werknemers terecht in een beschikbare premieregeling, terwijl voor de bestaande werknemers veelal nog een middelloonregeling van toepassing is.
Bron: Aon Hewitt

Gerelateerde artikelen