Uitdagende financieringsvraagstukken beantwoord op Corporate Finance Summit

Op de eerste editie van het Corporate Finance, Capital & Cash Summit, dat woensdag 18 maart plaatsvond, kwamen ruim 240 CFO's, Corporate Finance Directors, Treasurers en Controllers bij elkaar om te praten over de uitdagingen waarmee zij kampen in de snel veranderende kapitaalmarkten.

Hierover bericht CFO.nl

Waar kunnen bedrijven anno 2015 terecht voor financiering? Bij banken gaat het moeizaam, merken veel deelnemers aan het summit. Marin Boon, Rabobank: ‘In Nederland hebben banken altijd het MKB gefaciliteerd. Nu verandert dat. Dezelfde relatiemanager komt aan zijn klant melden dat het verzoek niet meer past en dat de rente 7 in plaats van 3 procent bedraagt. Voor de ondernemers voelt dat niet zo goed. Het zal nog even duren voordat deze mindset veranderd is. De banken zelf willen meer de intermediair rol gaan vervullen. Er is gigantisch veel liquiditeit in de wereld, maar dat vindt nog niet altijd zijn plek bij ondernemingen.’ 

Volgens Sander van Tol (Partner Zanders Treasury & Finance Solutions) zijn er altijd alternatieven geweest voor bankfinanciering in de vorm van obligaties en onderhandse plaatsingen. Zeker voor grote corporates zijn die toegankelijk. Van Tol: ‘In Duitsland kunnen kleinere bedrijven gebruik maken van de obligatiemarkt, dat is in Nederland nog niet zo doorgedrongen. Wel zijn er ook in Nederland veel alternatieven in de supply chain mogelijk.’

Zijn er nog andere oplossingen voor kleinere bedrijven?, vraagt dagvoorzitter Van Oosten, maar dat blijkt nog niet zo makkelijk. 

Er zijn kredietfondsen, maar de beoordeling van duizenden kleinere kredietaanvragen kunnen deze partijen niet verwerken. Het klant-leverancier verhaal (Supply Chain Finance) biedt waarschijnlijk voor het MKB de beste mogelijkheden momenteel. Ook is er hoop voor de toekomst met de snelle opkomst van FinTechoplossingen die de groei van andere alternatieven zoals crowdfunding kunnen opstuwen.