Tweede Kamer steunt striktere wettelijke betaaltermijn bedrijven

Bouwers wachten gemiddeld 75 dagen voordat Rijk betaalt voor werk
Soms gaan kleine ondernemers failliet omdat grote bedrijven hun standaard pas na bijvoorbeeld 90 dagen betalen. De Tweede Kamer bleek dinsdag unaniem voor een initiatiefwetsvoorstel dat daar paal en perk aan stelt.

Met een initiatiefwet stellen Agnes Mulder (CDA) en Mei Li Vos (PvdA) voor om vast te leggen dat grote ondernemingen geen langere betaaltermijn dan 60 dagen met leveranciers overeen mogen komen. Als in contracten tussen grote bedrijven en mkb-ondernemingen of zzp'ers een langere betaaltermijn staat, dan wordt die nietig verklaard en op 30 dagen gesteld. Vanaf dat moment moeten de bedrijven rente over de rekening betalen.

Dit wetsvoorstel gaat over “het indammen van het recht van de sterkste”, zei initiatiefneemster Vos. Sommige grote bedrijven eisen van mkb'ers of zzp'ers een lange betaaltermijn. Eigenlijk dwingen ze daarmee die kleine bedrijven om aan hen, de grote afnemers, een renteloze lening te geven, aldus Joyce Vermue (PvdA).

Rechtsgang eenvoudiger

Een kleine ondernemer stapt niet zo snel naar de rechter om te klagen over het betaalgedrag van een belangrijke afnemer. Dat wordt veel makkelijker omdat in de nieuwe wet klip-en-klaar staat dat langer dan 60 dagen wachten met betalen niet kan. In de huidige wet staat nog dat bij een betalingsgeschil de eiser moet bewijzen dat het betaalgedrag van de afnemer “kennelijk onbillijk” is.

Bij de rechter bewijzen dat betalingsgedrag “kennelijk onbillijk” is, is soms ingewikkeld. Veel makkelijker is het om te bewijzen dat een afnemer niet binnen 60 dagen betaalt. Daardoor wordt volgens de indieners een rechtsgang veel eenvoudiger. Sharon Gesthuizen (SP) erkent dat, maar betwijfelt of er inderdaad meer kleine ondernemers over hun grote opdrachtgevers gaan klagen bij de rechter. Ze vraagt om dit goed te monitoren.

Unaniem

“We stevenen af op unanieme steun”, constateert Jaco Geurts (CDA). Behalve het CDA scharen ook de PvdA, SP, PVV en VVD zich achter het voorstel. Ook minister Kamp (Economische Zaken) is er niet op tegen, omdat excessen er volgens hem mee worden voorkomen. Hij wijst er verder op dat mkb-brancheorganisaties ook voor de nieuwe regeling zijn.

De Kamer sprak eerder op 31 januari 2017 over het initiatiefwetsvoorstel van Mulder en Vos. Zij stemt op 14 februari over het initiatiefwetsvoorstel en de motie.

Gerelateerde artikelen