Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen ondergrens meer van honderd personen.

Alle bijeenkomsten zijn tot 1 juni verboden. Er is geen ondergrens meer van honderd personen. Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) maandag na het crisisberaad van enkele ministers.

Aanvankelijk waren alle bijeenkomsten tot 6 april verboden. Voor "begrafenissen en kerkelijke bruiloften" gelden enkele uitzonderingen. Hoe het na 6 april verder moet met bijvoorbeeld de sluiting van scholen en horeca - waar veel mensen samenkomen - is nog niet duidelijk. Daar moet later een besluit over worden genomen, zei Grapperhaus.

De maatregel "zal voor sommigen hard aankomen", verwacht Grapperhaus. "Juist nu verheug je je op bepaalde bijeenkomsten. Maar we hebben geen andere keuze als we het coronavirus willen controleren." Het is een kwestie van "kiezen op elkaar" zei hij.

Het kabinet heeft gekozen voor de relatief verre datum van 1 juni als afloopdatum omdat dat "duidelijkheid en rust" geeft. Er is dan ook direct uitsluitsel voor evenementen rond bijvoorbeeld Bevrijdingsdag op 5 mei of Dodenherdenking, aldus de minister.

Lees ook: Alles over Covid-19

Onmisbare E-learning voor ambitieuze financials

Wil je jouw kennis efficiënt op een hoger niveau brengen? Heb je behoefte aan praktijkgerichte cursussen maar ontbreekt het aan tijd? Volg dan onbeperkt online cursussen uit ons geaccrediteerd, actueel en praktijkgericht e-learning aanbod. In eigen tempo, waar en wanneer je wilt. Op je laptop, tablet of zelfs mobiele telefoon. 

Volg de gratis demo

(bron: ANP)